Sretna putovanja

Kada putujemo mi želimo da uživamo u slobodnom vremenu, a ne da provodimo dane sjedeći na wc šolji ili ležeći u krevetu. Nažalost, putnička dijareja može da poremeti naš dugo iščekivani i skupi odmor.

Nekada smo smatrali da dijareju uzrokuje jedino promjena vode, začinjena hrana ili suviše sunca, ali to više nije slučaj.

Istraživači su otkrili da jedna specifična vrsta bakterija obično može da se okrivi za putničku dijareju – enterotoksigenična bakterija Escherichia coli. Ova bakterija nastanjuje gornji dio crijeva stvarajući toksine od kojih nam je muka. Ove bakterije također uzrokuju da fludi i elektroliti (minerali poput natrijuma i kalijuma koji pomažu da se regulišu mnoge funkcije u organizmu) budu izbačeni putem rijetke ili vodene stolice – što nam uništava planove da se opustimo na plaži, posjetimo muzej ili izađemo da jedemo u nekom egzotičnom restoranu.

Možemo da smanjimo rizik

Rizik se razlikuje u zavisnosti od područja gdej putujemo. Što su područja tropskija i manje razvijena, veći je rizik od putničke dijareje. Najdirektnije uputstvo kako da spriječite putničku dijareju jeste „kuhajte, barite, oljuštite ili prosto ostavite”. U nekim oblastima putnici treba da povedu računa da koriste flaširanu ili prokuhanu vodu za pranje zuba. Također, putnici treba da izbjegavaju kocke leda u pićima u tropskim zemljama. Povrće treba da se skuha, voće da se oljušti. Uz to, jedna od najvažnijih stvari je higijena, odnosno pranje ruku posleij svakog odlaska u toalet.

Probiotici poput Lactobacillus reuteri(koji se nalazi u većini BioGaia proizvoda) mogu da pomognu da ostanete zdravi tokom vašeg putovanja. Uzimanjem probiotičkih dodataka ishrani prije samog putovanja, žive aktivne bakterije mogu da obnove mikrofloru crijeva i pomognu u borbi sa patogenim uljezima.

Šta možete osjetiti?

Većina putnika će imati sljedeće simptome dva do četiri dana – abdominalni bol, grčeve, pretjerane gasove, mučninu, umor, gubitak apetita, povraćanje, groznicu i dehidraciju. Rijetka ili vodena stolica je isto veoma česta i može da je prati povraćanje i blaga groznica (ispod 39°C). Važno je da se izgubljene tečnosti i elektroliti nadomjeste tako što će se piti što više tečnosti (isključivo zatvoreni ili prečišćeni napitci). Soli oralne rehidracije (ORS) također mogu da pomognu organizmu da se brže rehidrira. Obnavljanje crijevne flore pomoću BioGaia kapi ili tableta koje sadrže bakteriju Lactobacillus reuteri Protectis također mogu da pomognu da se ponovo uspostavi ravnoteža crijevne flore, poboljša i ubrza sam oporavak.

Dobre bakterije – provjereno!

Uz gore navedene mjere, probiotici kao što su Lactobacillus reuteri Protectismogu da se uzimaju prije putovanja. Obnavljanjem crijevne mikroflore dvije sedmice prije putovanja, tijelo može da se osnaži i osposobi za put povećanjem broja endogenih bakterija u gastrointestinalnom traktu. Ako se nastavi sa uzimanjem probiotika kao dodatka ishrani tokom puta, to će dalje obnavljati kolonizaciju mikroflore – i učinit će da putnici ostanu sretni tokom svojih putovanja.