Imunološki sistem raste zajedno s bebom

Kada djeca dođu na svijet, njihov novi imunološki sistem još nije potpuno sazrio.


Iako je njihov nespecifični imunološki sistem već uspostavljen, specifični imunološki sistem će sazrijevati tokom djetinjstva. Prvih 1000 dana života (od začeća) su presudni u ovom procesu, jer se mikrobiota crijeva razvija i postavlja temelje za imunološku funkciju i zdravlje u kasnijem životu.

Od začeća pa nadalje

Naravno, bebe zahtijevaju pomoć s ovim na početku, i majka to čini tako što djetetu pruža svoj odbrambeni sistem, poznat i kao pasivni imunitet.

To počinje još dok je beba u majčinom stomaku, kada majka kroz posteljicu prenosi antitijela svom nerođenom djetetu. Onda, tokom vaginalnog poroda, novorođenče prima dozu bakterija iz majčinog porođajnog kanala. Majčino mlijeko također daje inicijalnu dozu antitijela koji se nalaze u majčinom organizmu. Ovaj pasivni imunitet nudi temelj za djetetovu vlastitu visoko efikasnu odbrambenu mrežu, koja će ga pratiti tokom života. 

Svaki početak je težak

Tokom ovih prvih 1000 dana i više, dječija tijela i njihov imunološki sistem koji se razvija neprestano se susreću s novim mikrobima - bilo putem kontakta s braćom i sestrama ili drugom djecom u igraonici, dnevnom boravku ili kasnije u školi.

Ova stalna izloženost može rezultirati češćim infekcijama u ranim godinama, s tim da ih prosječno dijete godišnje ima 6-12 puta sa simptomima sličnim prehladi. Međutim, ovi kontinuirani susreti pomažu u izgradnji njihovih imunoloških uspomena kako imunološke stanice njihovog tijela uče iz svakog slučaja. Iako ovaj proces traje čitav život, njihova tijela uskoro mogu prepoznati mikrobe koji se najčešće susreću. Ova postepena adaptacija znači da dječiji imunološki sistem obično postaje jači kako se kreću prema odrasloj dobi.

Uloga crijeva

Crijevna mikrobiota trenira imunološki sistem i igra ključnu ulogu u stvaranju normalnih mehanizama imunološke odbrane.

Crijevna flora, uključujući bakterije poput laktobacila i bifidobakterija, počinje se razvijati tokom rođenja i nedugo nakon toga. Prijenos mikroba koji se odvija tokom vaginalnog porođaja znači da bakterije odmah počinju kolonizirati novorođenče, dajući svojoj crijevnoj flori nešto za početak. Kao takva, djeca rođena carskim rezom često pokazuju razlike u svojoj crijevnoj flori. Ovdje bi dodatak probiotičkim bakterijama koji se nalazi u kapi BioGaia mogao pomoći u održavanju odgovarajuće koncentracije njihove prirodne crijevne mikrobiote.

Kako mogu podržati imunološki sistem svog djeteta?

Dječje godine su ključne za razvoj cjelokupnog imunološkog sistema. Evo nekoliko savjeta kako ga podržati.
 

  • Uravnotežena prehrana s mješavinom sezonskog voća i povrća pruža puno hranjivih sastojaka potrebnih dječijem imunološkom sistemu. Cjelovite žitarice sadrže vlakna - korisna za normalnu funkciju crijeva.
  • Vrijeme vani! Svjež zrak i puno pokreta izvrsni su za naš imunološki sustav, a također smanjuju stres.
  • Izloženost nije uvijek loša. Djeci je potrebno izlaganje vanjskim agensima kako bi izgradili svoje imunološko pamćenje. Dakle, nemojte sve dezinficirati.
  • Dovoljno sna i pauze tokom dana presudni su za smanjenje stresa, omogućavajući imunološkom sistemu da radi svoj posao.

Uloga vitamina D

Za razliku od ostalih vitamina, tijelo samo može proizvesti vitamin D. Iz tog razloga ne djeluje poput većine vitamina u našim tijelima, već više kao hormon - tvar koja prenosi bitne fiziološke procese.

Pročitajte više

Zaštita od infekcija

Djeca su vrlo znatiželjna i puna pitanja, što ih može izložiti štetnim bakterijama. Dakle, jak imunološki sistem presudan je kako bi ih održavao u formi i zdravim kako rastu.

Pročitajte više