Vitamin D je poseban

Za razliku od ostalih vitamina, tijelo samo može proizvesti vitamin D. Iz tog razloga ne djeluje poput većine vitamina u našim tijelima, već više kao hormon - tvar koja prenosi bitne fiziološke procese.

Između 10 i 20 % potrebnog dnevnog unosa vitamina D pokriva se prehranom. Međutim, prirodni izvori vitamina D u hrani su ograničeni. Najveće koncentracije imaju masne ribe poput lososa, haringe ili skuše. Jetra, žumanjak i neke gljive sadrže i vitamin D. Učinkovit način na koji tijelo može dopuniti vitamin D je izlaganje suncu. Ovdje tijelo može sintetizirati vitamin D iz UVB zraka, što mu daje nadimak „vitamin sunca“. Srećom, nisu potrebne duge sesije sunčanja, redovno provođenje kraćih vremenskih perioda na otvorenom tokom ljeta s rukama, licem i rukama ili nogama nepokrivenim i izloženim suncu dovoljno je za dobivanje dovoljno vitamina D (opekline od sunca treba izbjegavati).

Da li ste znali: Kasne jeseni, zimi i početkom proljeća, sunce je tako slabo da u umjerenoj klimi ne može proizvesti dovoljnu dozu vitamina D. Drugi faktori koji utiču na proizvodnju vitamina D su: odjeća, BMI, dob, geografska širina, proizvodi za zaštitu od sunca, boja kože, ishrana i geni.

Svestrani vitamin

Vitamin D sigurno nije čudotvorni lijek za sve bolesti, ali je supstanca koja je ljudskom tijelu potrebna za mnoge različite fiziološke procese.

Receptori za vitamin D (VDR) mogu se naći u gotovo svim ćelijama tijela. Iako je ovaj višenamjenski proizvod poznat po izgradnji i održavanju snažnih kostiju i mišića, također doprinosi normalnoj apsorpciji/iskorištavanju kalcijuma i fosfora. Neophodan je za podjelu ćelija i doprinosi normalnom funkcioniranju imunološkog sistema.

Vitamin D kroz naš život

Preporučeni unos vitamina D varira od bebe do starije osobe. U prvoj godini života vitamin D je neophodan za normalan rast i razvoj kostiju, zuba i imunološkog sistema. Kao takvi, roditelji moraju osigurati da njihova beba dobije dovoljno vitamina D.

Osnovna uloga koju igra nastavlja se tokom djetinjstva i u odrasloj dobi, jer pomaže u održavanju kostiju i zuba i promovira normalnu imunološku funkciju. To postaje još važnije za žene tokom trudnoće kao podrška njihovom imunološkom sistemu i pravilnom rastu i razvoju dječijih kostiju.

Vitamin D i starije osobe

Kako prelazimo u starije doba, mnogi naši tjelesni procesi počinju se usporavati, što utječe i na našu proizvodnju vitamina D. Dobivanje odgovarajućeg vitamina D i kalcijuma kao dijela dobro uravnotežene prehrane, kao i tjelesne aktivnosti, je presudno.

Vitamin D pomaže u smanjenju rizika od pada koji je povezan sa posturalnom nestabilnošću i slabošću mišića. Pad je faktor rizika za frakture kostiju kod muškaraca i žena starijih od 60 godina. Također podržava normalnu funkciju imunološkog sistema. Tokom zimskih mjeseci, dopunjavanje vitamina D, npr. sa BioGaia Protectis tabletama za žvakanje + Vit. D3, može biti od pomoći onima koji žive u umjerenoj klimi.

PREPORUKE ZA UNOS VITAMINA D*

Dojenčad (7 – 11 mjeseci)* 10 mikrograma/dan
Djeca i odrasli (1 – 70 godina)** 15 mikrograma/dan
Odrasli 19 – 70 godina* 15 mikrograma/dan
Trudnice* 15 mikrograma/dan
Osobe iznad 70 godina starosti* 20 mikrograma/dan
*Evropska Agencija za sigurnost hrane
**Institut za medicinu SAD/Kanada

Vitamin D i crijeva

Naš probavni trakt igra bitnu ulogu u odbrambenom sistemu našeg tijela, s oko 80% naših imunoloških ćelija smještenih u crijevima.

Kao takav, dobra je ideja da bude sretan i ispunjen dragocjenom mikroflorom, te da dodate vitamin D prehrani, kao način podržavanja normalne funkcije imunološkog sistema i za Vas i za Vašu porodicu. Provođenje vremena vani uz umjereno izlaganje suncu, vježbanje, zdrava prehrana, dovoljno spavanja i smanjenje stresa mogu podržati crijeva i imunološki sistem. Dobro istraženi probiotički soj Lactobacillus reuteri Protectis može pomoći u održavanju odgovarajuće koncentracije prirodne mikroflore crijeva. U kombinaciji s timom iz snova, dva sastojka Lactobacillus reuteri Protectis i vitamin D podržavaju ukupnu dobrobit i imunološki sistem.

Kako imunološki sistem djeluje?

Naš imunološki sistem jedan je od najsloženijih sistema u našem tijelu i specijaliziran je za odbranu. Može se podijeliti u dva saradnička odbrambena mehanizma, koji su povezani na različite načine.

Čitaj više

Imunološki sistem

Crijeva igraju presudnu ulogu u funkciji imunološkog sistema. Dakle, prve godine života su posebno važne jer dječije tijelo gradi svoj imunitet.

Čitaj više
We use cookies to make your experience of our website better.
Using this website means you are OK with this. Find out more.
OK