Vitamin D je poseban

Za razliku od ostalih vitamina, tijelo samo može proizvesti vitamin D. Iz tog razloga ne djeluje poput većine vitamina u našim tijelima, već više kao hormon - tvar koja prenosi bitne fiziološke procese.

Između 10 i 20 % potrebnog dnevnog unosa vitamina D pokriva se prehranom. Međutim, prirodni izvori vitamina D u hrani su ograničeni. Najveće koncentracije imaju masne ribe poput lososa, haringe ili skuše. Jetra, žumanjak i neke gljive sadrže i vitamin D. Učinkovit način na koji tijelo može dopuniti vitamin D je izlaganje suncu. Ovdje tijelo može sintetizirati vitamin D iz UVB zraka, što mu daje nadimak „vitamin sunca“. Srećom, nisu potrebne duge sesije sunčanja, redovno provođenje kraćih vremenskih perioda na otvorenom tokom ljeta s rukama, licem i rukama ili nogama nepokrivenim i izloženim suncu dovoljno je za dobivanje dovoljno vitamina D (opekline od sunca treba izbjegavati).

Da li ste znali: Kasne jeseni, zimi i početkom proljeća, sunce je tako slabo da u umjerenoj klimi ne može proizvesti dovoljnu dozu vitamina D. Drugi faktori koji utiču na proizvodnju vitamina D su: odjeća, BMI, dob, geografska širina, proizvodi za zaštitu od sunca, boja kože, ishrana i geni.

Svestrani vitamin

Vitamin D sigurno nije čudotvorni lijek za sve bolesti, ali je supstanca koja je ljudskom tijelu potrebna za mnoge različite fiziološke procese.

Receptori za vitamin D (VDR) mogu se naći u gotovo svim ćelijama tijela. Iako je ovaj višenamjenski proizvod poznat po izgradnji i održavanju snažnih kostiju i mišića, također doprinosi normalnoj apsorpciji/iskorištavanju kalcijuma i fosfora. Neophodan je za podjelu ćelija i doprinosi normalnom funkcioniranju imunološkog sistema.

Vitamin D kroz naš život

Preporučeni unos vitamina D varira od bebe do starije osobe. U prvoj godini života vitamin D je neophodan za normalan rast i razvoj kostiju, zuba i imunološkog sistema. Kao takvi, roditelji moraju osigurati da njihova beba dobije dovoljno vitamina D.

Osnovna uloga koju igra nastavlja se tokom djetinjstva i u odrasloj dobi, jer pomaže u održavanju kostiju i zuba i promovira normalnu imunološku funkciju. To postaje još važnije za žene tokom trudnoće kao podrška njihovom imunološkom sistemu i pravilnom rastu i razvoju dječijih kostiju.

Vitamin D i starije osobe

Kako prelazimo u starije doba, mnogi naši tjelesni procesi počinju se usporavati, što utječe i na našu proizvodnju vitamina D. Dobivanje odgovarajućeg vitamina D i kalcijuma kao dijela dobro uravnotežene prehrane, kao i tjelesne aktivnosti, je presudno.

Vitamin D pomaže u smanjenju rizika od pada koji je povezan sa posturalnom nestabilnošću i slabošću mišića. Pad je faktor rizika za frakture kostiju kod muškaraca i žena starijih od 60 godina. Također podržava normalnu funkciju imunološkog sistema. Tokom zimskih mjeseci, dopunjavanje vitamina D, npr. sa BioGaia Protectis tabletama za žvakanje + Vit. D3, može biti od pomoći onima koji žive u umjerenoj klimi.

PREPORUKE ZA UNOS VITAMINA D*

Dojenčad (7 – 11 mjeseci)* 10 mikrograma/dan
Djeca i odrasli (1 – 70 godina)** 15 mikrograma/dan
Odrasli 19 – 70 godina* 15 mikrograma/dan
Trudnice* 15 mikrograma/dan
Osobe iznad 70 godina starosti* 20 mikrograma/dan
*Evropska Agencija za sigurnost hrane
**Institut za medicinu SAD/Kanada

Vitamin D i crijeva

Naš probavni trakt igra bitnu ulogu u odbrambenom sistemu našeg tijela, s oko 80% naših imunoloških ćelija smještenih u crijevima.

Kao takav, dobra je ideja da bude sretan i ispunjen dragocjenom mikroflorom, te da dodate vitamin D prehrani, kao način podržavanja normalne funkcije imunološkog sistema i za Vas i za Vašu porodicu. Provođenje vremena vani uz umjereno izlaganje suncu, vježbanje, zdrava prehrana, dovoljno spavanja i smanjenje stresa mogu podržati crijeva i imunološki sistem. Dobro istraženi probiotički soj Limosilactobacillus reuteri Protectis može pomoći u održavanju odgovarajuće koncentracije prirodne mikroflore crijeva. U kombinaciji s timom iz snova, dva sastojka Limosilactobacillus reuteriProtectis i vitamin D podržavaju ukupnu dobrobit i imunološki sistem.