Naš herojski svakodnevni saputnik

U našem svakodnevnom životu, naš organizam je izložen raznim agensima iz naše okoline. Zahvaljujući visoko inteligentnom odbrambenom sistemu našeg organizma, većina ih je bezazlena za naš imunološki sistem.  

Napravljen od niza zaštitnih mehanizama, imunološki sistem je uvijek u akciji - radi u pozadini da nas učini sigurnim, neprimjetno. Dok se temelj polaže u prvih 1000 dana našeg života, naš imunološki sistem uči i sazrijeva s nama kroz naše odraslo doba i sve životne događaje koji nas prate. 

Imunološki sistem tokom trudnoće

Tokom trudnoće, žensko tijelo je u stalnom stanju fluksa, kao i njen odbrambeni sistem. Od samog početka imunološki sistem buduće majke mora uravnotežiti dva suprotna impulsa.

Iako žensko tijelo sada nosi "strano tijelo", također je potrebno zaštititi ovaj novi život u njoj. Ovo predstavlja nešto konstantno za imunološki sistem, koji sada mora žonglirati s ove dvije naizgled suprotstavljene potrebe. Studije su također pokazale da majka prenosi antitijela na svoje nerođeno dijete tokom trudnoće. Dakle, posebno je važno voditi brigu o imunološkom sistemu u to vrijeme, npr. smanjenjem stresa i uravnoteženom prehranom, kako za majku tako i za dijete. 

Šta možemo uraditi za naš imunološki sistem?

Brojni faktori mogu utjecati na naš imunološki sistem. Način života obično igra primarnu ulogu.

Stres, nedovoljno sna, pretjerano vježbanje i neuravnotežena prehrana mogu negativno utjecati na imunološki sistem. Liječenje antibioticima također može utjecati na imunološki sistem, jer antibiotici ne razlikuju različite vrste bakterija, uništavajući i endogene bakterije, koje mogu utjecati na mikrobiotu crijeva. Stoga je dobra ideja nadoknaditi crijevnu mikrobiotu izgubljenu tokom korištenja antibiotika, npr. uzimanjem dodatka prehrani koji sadrži bakterije mliječne kiseline, poput Limosilactobacillus reuteri Protectis.

Molimo Vas da se posavjetujete sa svojim liječnikom kada se osjećate loše kako biste uklonili mogućnost drugih uzroka.

 

Da li se imunološki sistem mijenja s godinama?

Starenje je proces koji ne možemo zaustaviti, a utječe i na naš imunološki sistem. Ne samo koža - jedna od naših ključnih odbrambenih barijera - već se i organi i ćelije s godinama počinju mijenjati i usporavati.

Budući da starenje utječe na cijelo tijelo, to može dovesti i do manje efikasnosti imunološkog sistema, koji se više ne može boriti sa stranim ćelijama tako efikasno. To znači da podrška imunološkom sistemu postaje posebno važna u starijoj dobi. Uz zdrav način života, BioGaia proizvodi koji sadrže Limosilactobacillus reuteri Protectis pomažu u podržavanju crijevne mikrobiote, dok vitamin D koji se u njima nalazi može doprinijeti održavanju normalne imunološke funkcije i zdravlja kostiju. 

Kako možemo podržati naš imunološki sistem?

Iako su temelji za naš imunološki sistem postavljeni u djetinjstvu, kao odrasli još uvijek možemo učiniti puno da podržavamo njegovu funkciju i budemo zdravi i u formi.

10 jednostavnih trikova za podršku imunološkom sistemu:

  • Pazite na svoja crijeva
  • Dosta vježbajte
  • Izađite na svjež zrak
  • Jedite raznovrsnu hranu i pijte 2 litre ili više tečnosti dnevno (voda bi bila najbolja)
  • Smanjite stres
  • Vježbajte, pozitivno razmišljajte i smijte se
  • Naspavajte se dovoljno
  • Tuširajte se naizmjenično vrućom/hladnom vodom
  • Smanjite rizik od infekcije (npr. redovnim pranjem ruku)

Savjet:

Uživajte u suncu, ali izbjegavajte opekotine od sunca. Vitamin D jedan je od bitnih gradivnih elemenata imunološkog sistema, a u našoj se koži stvara izlaganjem sunčevoj svjetlosti. Dovoljno je redovno kratko šetati za vrijeme pauze za ručak - tada je sunce najbolje! Također možete dodati vitamin D u prehranu sa BioGaia Protectis tabletama za žvakanje + Vit. D3.