Cijelog dana, svaki dan

Bilo da sjedimo za svojim radnim stolom, bavimo se sportom ili gledamo TV na kauču, naš imunološki sistem radi da bi nas zaštitio - 24 sata na dan, 7 dana u sedmici. 

Naša tijela su redovno izložena vanjskim uticajima. Kako bi se zaštitio, naš organizam koristi sofisticirani i kompleksni sistem zaštitnih mehanizama, poznatih kao imunološki sistem. Postoji nekoliko odbrambenih centara raširenih po našem organizmu, što čini ovu mrežu kompletnom. Većina ih se nalazi u probavnom sistemu - domu probavne mikrobiote - i čine 80% cjelokupnog imunološkog sistema. 

Imunološki sistem kod ljudi

Ukoliko ljudski odbrambeni sistem ne radi pravilno, infekcije, alergije i autoimune bolesti mogu biti rezultat. BioGaia L. reuteri proizvodi doprinose normalnom mikrobiomu. BioGaia L. reuteri podržava mikrobiom i normalnu funkciju imunološkog sistema. 

X

Sluznica nosa i grla

Patogeni mogu ući u tijelo zrakom koji udišemo. Nos i grlo imaju vlastitu odbrambenu barijeru - sluznicu. Sluznica nosa je prekrivena trepljama, sićušnim projekcijama nalik kosi koje se kreću naprijed-nazad, prevozeći strane čestice iz vazdušnog puta. Osim toga u sliznici imamo i ćelije koje uništavaju "uljeze"- patogene i stimuliraju specifičnu imunološku reakciju.

X

Krajnici

Patogeni ulaze u tijelo kroz usta bilo da udahnemo ili ih unesemo, a prvo nailaze na vratare imunološkog sistema - krajnike. Površina krajnika ima nekoliko udubljenja u kojima se mogu akumulirati patogeni, kao i ostaci hrane. To vodi do dubljeg limfnog tkiva gdje se aktiviraju limfociti (bijele krvne zrnca) koji, baveći se ovim patogenima, ostavljaju ih u imunološkom sjećanju.

X

Limfni sistem

Zadebljanja nalik čvoru u limfnim kanalima, imaju funkciju filtriranja, a također sadrže i različite vrste odbrambenih ćelija. Bijela krvna zrnca dolaze u kontakt sa patogenima, sazrijevaju u moćne odbrambene ćelije, a zatim se umnožavaju.

X

Timus

Timus bi se mogao opisati kao vrlo važan organ u razvoju imunološkog sistema i posebno je aktivan tokom djetinjstva. Ovdje se stvaraju prve ćelije imunološkog sistema, koje sazrijevajući postaju zrele T-limfocitne ćelije, a koje imaju bitnu ulogu u organizaciji odbrane od specifičnih patogena. Također imaju bitnu ulogu u razlučivanju stranih od vlastitih ćelija i tako sprečavaju da imunološki sistem napadne vlastite ćelije.

X

Koža

Koža predstavlja zaštitni pokrivač našem tijelu. Netaknuta, predstavlja zaštitnu barijeru za većinu patogena. Kao u crijevima, zdrava kožna flora inhibira rast patogena. Osim toga, kožni epidermis sadrži Langerhansove ćelije koje i same uništavaju patogene. Ove ćelije vrlo brzo aktiviraju specifičnu imunološku reakciju čim dodju u kontakt s nečim potencijalno štetnim.

X

Slezena

Slezena je organ veličine šake sa dobrim dotokom krvi, koji se nalazi ispod dijafragme u lijevom gornjem dijelu trbuha. Dio je imunološkog sistema i djeluje kao neka vrsta skladišnog centra za primarne odbrambene ćelije. Scavenger ćelije ili ćelije čistači kao i limfociti se ovdje umnožavaju. Ako tijelo "upali" alarm, limfociti iz slezene idu preko limfne tekućine direktno do patogena.

X

Crijeva

Obzirom da u njima živi 80% svih imunoloških ćelija, crijeva se smatraju centrom imunološkog sistema. Ove imune ćelije neprestano komuniciraju s crijevnim bakterijama, pružajući kontinuirani podražaj za imunološki sistem. Tanko crijevo također sadrži nakupine limfnih čvorova nazvanih Peyerove mrlje, gdje se stvara većina antitijela.

X

Sluznica mokraćnog mjehura i genitalija

Sluznica u mokraćnom mjehuru i genitalijama također su potencijalna ulazna mjesta za uljeze. Kao i na koži, ove sluznice sadrže brojne imunološke ćelije koje stimuliraju specifičnu imunološku reakciju da zaštite čitav organizam.

X

Koštana srž

Neki nazivaju koštanu srž rodnim mjestom naših imunoloških ćelija. Tu se nalaze matične stanice iz kojih nastaju sve krvne stanice, uključujući bijele krvne stanice. Ovdje se različiti tipovi ćelija unutar imunološkog sistema, poput ćelijskih ćelija, mastocita, granulocita, prirodnih ćelija ubica i T i B limfocita, formiraju u nekoliko koraka.

Kviz – da li si stručnjak za imunitet?

Vaš imunološki sistem djeluje danonoćno kako bi vaše tijelo bilo sigurno. Ali koliko znate o ovom složenom sistemu? Molimo Vas, nemojte to uzimati zdravo za gotovo! Umjesto toga popunite kviz BioGaia imunološkog sistema i saznajte!

Odgovorite na pitanja kako biste provjerili svoja znanja.

Antibiotici

Ako beba ima bakterijsku infekciju, možda će joj trebati antibiotici kako bi ozdravila. U takvim je slučajevima presudno pružiti potporu njihovim malim tijelima.

Pročitajte više

Uloga vitamina D

Za razliku od ostalih vitamina, tijelo samo može proizvesti vitamin D. Iz tog razloga ne djeluje poput većine vitamina u našim tijelima, već više kao hormon - tvar koja prenosi bitne fiziološke procese.

Pročitajte više