<

Trudnoća: Čarobno vrijeme koje nosi određene izazove

Od momenta kada saznate da ćete postati majka, počinjete primjećivati promjene koje se dešavaju u vašem tijelu. Kako se ono prilagođava nošenju novog života, dešavat će se neke promjene koje ste očekivali, ali neke i ne.

Trudnoća ...

... čarobno vrijeme - ali ne bez izazova

Od trenutka kada ste saznali da ćete postati majka, počeli ste primjećivati promjene koje se događaju u vašem tijelu. Dok se ono prilagođava nošenju novog života, doći će do promjena od kojih ste neke očekivali, a neke ne. Iako se sve žene nadaju bujnijoj kosi i „trudničkom sjaju“, ona također može donijeti neke neugodnije simptome. Srećom, u većini slučajeva, postoji mnogo načina pomoću kojih se možete osjećati ugodnije tokom ovog posebnog perioda, tako da se možete koncentrisati na vezu između vas i vašeg nerođenog djeteta. Pročitajte koji su neki od najčešćih izazova, njihove uzroke i načine da se osjećate ugodno tokom trudnoće.

Problemi sa probavom

Hormonske fluktuacije i činjenica da mali čovjek raste unutar vas može izazvati probleme povezane sa probavom. Za neke, problemi počinju u ranoj trudnoći sa jutarnjom mučninom (koja usput, nije nužno ujutro), ali za veliki broj - oko 40% - gastrointestinalne tegobe ostaju do kraja trudnoće. Neke trudnice osjećaju nadutost i plinove u popodnevnim i večernjim satima. Kod drugih se može javiti problem konstipacije što veliki broj trudnica opisuje kao „neugodno iskustvo“.

Iako životni stil - hidratacija, fizička aktivnost i prehrana - mogu igrati značajnu ulogu ovdje, također je važno razmisliti o dobrim bakterijama u vašem gastrointestinalnom sistemu. Dakle, osim što pijete puno vode, uz laganu aktivnost kao što su hodanje ili joga, i konzumiranje hrane bogate vlaknima kao što su povrće, voće i žitarice, možete razmisliti i o uzimanju probiotičkih kultura. BioGaia Protectis kapi i tablete za žvakanje sadrže  Limosilactobacillus reuteri Protectis, probiotičke kulture koje su potpuno sigurne za trudnice i djecu. Istraživanja su također pokazala da Limosilactobacillus reuteri Protectis može povećati broj dobrih bakterija u vašim crijevima.

Čuvajte snagu i imunitet

Iako bi većina budućih majki voljela da naprave pauzu i odmore uz šoljicu čaja, realnost je da današnje majke imaju mnogo loptica za žongliranje dok ne donesu svoju malo biće na svijet - posao, druga djeca, pregledi kod ljekara, prenatalna predavanja, i lista se nastavlja... Nakon svega ovoga, umjesto da vode računa o sebi više nego inače, mogu se osjećati iscrpljeno. Iz tog razloga je vrlo važno da napravite sve što možete da podržite i ojačate vaš imunološki sistem za vrijeme trudnoće.

Odavno je poznato da se oko 80% ćelija našeg imunološkog sistema nalazi u crijevima. Kao takav, vaš gastrointestinalni sistem igra vrlo važnu ulogu u odbrani organizma od različitih infekcija. Ali možda će biti potrebna i dodatna njega tokom trudnoće kada je vaš imunološki sistem u stalnom stresu. Dodavanjem probiotičkih kultura u prehranu može se povećati koncentracija prirodne mikroflore u gastrointestinalnom sistemu. Pored toga, naučnici su dugo hvalili prednosti vitamina D za imunološki sistem. Nažalost, količina vitamina D koju dobijemo izlaganjem sunčevoj svijetlosti zavisi, između ostalog, od našeg načina života, starosti, boje kože, trenutne sezone i naše geografske lokacije.

BioGaia Protectis tablete za žvakanje sa vitaminom D sadrže kombinaciju Limosilactobacillus reuteri Protectis i vitamina D3, koji pruža podršku vašem imunološkom sistemu, održava vas srećnim i zdravim, tako da možete uživati u ovom posebnom periodu života.

Antibiotici u trudnoći

Bez obzira na to koliko se trudili ojačati vaš imunološki sistem, ponekad se dogodi da se prehladimo, pa čak i supermami. Ukoliko se dogodi da vas napadne bakterijska infekcija tokom trudnoće, antibiotici bi mogli biti jedino rješenje za ozdravljenje. Ako vaš ljekar prepiše terapiju antibioticima tokom trudnoće, neophodno je da nadopunite svoju mikrobiotu dobrim bakterijama za vrijeme trajanja terapije. Napomena: Bez obzira da li ste trudni ili ne, antibiotike treba uzimati isključivo po preporuci ljekara i treba ih primjenjivati kako je navedeno u uputstvu za upotrebu.

Dok su antibiotici vrlo dobri u uništavanju ili inhibiranju uzročnike koji nas čine bolesnima, oni nisu u stanju da razlikovati “štetne” i “dobre” bakterije. Kao takvi, oni također inhibiraju i “dobre” bakterije u vašim crijevima. Dodaci prehranii, koji sadrže žive mikroorganizme kao što je Limosilactobacillus reuteri Protectis, mogu pomoći u povećanju broj dobrih bakterija i obnovu ravnoteže u crijevima tokom terapije antibioticima. Ovi dodaci prehrani djeluju najučinkovitije kada se uzimaju dva do tri sata prije ili poslije doze antibiotika.

Zdrav osmijeh

Još jedan važan faktor je oralno zdravlje tokom trudnoće. Za vrijeme trudnoće, hormonalne promjene uzrokuju povećanje volumena krvi u vašem tijelu. Iako je ovo zdrav i normalan dio trudnoće, može uticati na desni i prirodnu mikrofloru u usnoj šupljni buduće majke, posebno između drugog i osmog mjeseca, sa mogućim vrhuncem u trećem tromjesečju.

Kako većina bakterija ulazi u tijelo kroz putem usne šupljine a, ona također osigurava prvu liniju obrane. Zbog toga je posebno važno za trudnice da se pridržavaju dobre oralne higijene. Preporuka je zube prati najmanje dva puta dnevno i koristite mekanu četkicu za zube kako biste bili nježni prema osjetljivim desnima, kao i čišćenje zubnim koncem jednom dnevno. Zdravom i izbalansiranom prehranom možete smanjiti količinu slatke hrane koju jedete. Redovno posjećujte vašeg stomatologa, on vam može pomoći u otkrivanju malih problema prije nego što se pretvore u veće.

Kao što smo već napomenuli, sve ove promjene u vašem tijelu su sastavni dio vašeg putovanja kroz trudnoću, ali se nadamo da će vam naši savjeti pomoći da još više uživate u ovom čarobnom periodu. Važno je da razgovarate sa svojim ginekologom o svim problemima koje imate tokom trudnoće kako bi dobili savjete prilagođene vašim specifičnim potrebama.
 

BIOGAIA PROIZVODE MOŽETE KUPITI OVDJE

posts_form

Prijava