Šta može izazvati konstipaciju

Mnoga djeca pate od konstipacije tokom svog djetinjstva i tinejdžerskih godina. U većini slučajeva se ne može se pronaći organski uzrok zatvora – tada se ovo stanje naziva funkcionalna konstipacija.

Kod djece i adolescenata, zatvor je često uzrokovan nedovoljnim unosom hrane bogate vlaknima u njihovoj ishrani, nedovoljan unos tečnosti ili terapija određenim lijekovima. Ali, kao što znamo, na naš digestivni sistem i crijevnu floru utiče i naše emocionalno i mentalno blagostanje, nešto što može biti podložno usponima i padovima tokom djetinjstva i tinejdžerskih godina. Kao takav, uzrok zatvora također može ležati u emocionalnom stresu, promjeni okolnosti, putovanju ili lošem raspoloženju.

Znakovi konstipacije

Većina nas se ne osjeća ugodno razgovarati o pražnjenju crijeva, a djeca i tinejdžeri mogu biti još neskloniji govoriti o bilo kakvim problemima koje imaju.

Dakle, osim ključnog simptoma dva ili manje pražnjenja crijeva sedmično, dobro je da roditelji znaju za druge znakove zatvora. To može uključivati oticanje abdomena i bol, nevoljno odlaženje u toalet ili čak izbjegavanje odlaska u kupaonicu, tragove stolice u donjem vešu ili znakove stresa tokom pražnjenja crijeva.

Šta činiti u slučaju konstipacije

Konstipacija može zahtijevati određene promjene u ishrani djeteta kao što je povećanje unosa hrane bogate vlaknima, poput voća, povrća i mahunarki.

Uz to, roditelji treba da podstiču djecu da piju dosta tečnosti, po mogućstvu vodu, te da povećaju fizičku aktivnost. Konstipacija se također povezuje sa neravnotežom u crijevnoj flori. Dobra ideja je da se uključe mliječno-kiselinske bakterije kao dodatak ishrani. Probiotičke bakterije kao što je Limosilactobacillus reuteri Protectis pomažu u kolonizaciji mikrobiote u probavnom traktu.