Zdravlje počinje u crijevima

Zajedno sa kiseonikom, hrana je važna za život ljudi. Naš digestivni sistem izvlači iz hrane hranljive sastojke koji su nam potrebni, što često nije jednostavan posao. U našim crijevima se stalno vodi bitka između dobrih i loših bakterija.

Ukoliko loše bakterije počnu da premašuju dobre bakterije po broju, stvara se neravnoteža u digestivnom traktu. To se zove disbioza crijevne flore i može da uzrokuje probleme kao što su dijareja, zatvor, nadimanje, bol u stomaku i sindrom propusnih crijeva. Međutim, problemi premašuju sama crijeva. Nova istraživanja ukazuju na to da postoji snažna veza između neuravnotežene mikrobiote i, na primjer, dijabetesa, gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti.

Imuni sistem – tim za prvo reagovanje u našem organizmu

Danas u našem modernom svijetu uviđamo koje koristi naš imuni sistem ima od sveukupnog zdravog načina života. Hrana i varenje jesu važni dijelovi ovog mozaika. Oko 80 procenata naših ćelija imuniteta nalaze se u gastrointestinalnom traktu. Hrana koju konzumiramo osigurava nam razne supstance koje doprinose normalnom funkcionisanju imuno sistema.

Vitamin D može da posluži kao primer. Prirodni izvori vitamina D obuhvataju ribu, riblje ulje bakalara, žumance jajeta. Vitamin D se također stvara u našem tijelu putem sunčeve svjetlosti. Pošto je potrebno održavati nivo vitamina D dodavanjem ishrani, u zavisnosti od godišnjeg doba i modela ishrane, redovno uzimanje bakterija mliječne kiseline, koje također sadrže vitamin D (kao što je slučaj sa BioGaia bakterijama),  predstavlja odličan način da se pomogne održavanje odgovarajuće koncentracije bakterija u prirodnoj mikroflori i vitamina D u našem organizmu.