Konstipacija – uobičajeno i neprijatno stanje

Do 30% djece je u nekom trenutku pogođeno konstipacijom. Kako se u nekim slučajevima ne ispoljavaju organski uzroci, takav zatvor se obično dijagnostikuje kao funkcionalna konstipacija.

Problemi sa konstipacijom mogu da počnu u različitom trenutku života djeteta. Međutim, oko 40% djece sa funkcionalnom konstipacijom razvija simptome tokom prve godine života, često tokom prelaska sa dojenja na mliječnu formulu ili kod uvođenja čvrste hrane. Ostala djeca razvijaju simptome za vrijeme navikavanja na tutu, između 2 i 4 godine života. Danas istraživači vjeruju da funkcionalna konstipacija može biti povezana sa lijenim crijevima (nepokretljivost crijeva) i neravnoteže bakterija u mikrobioti.

 

Koji su znaci pojave konstipacije?

Ako dijete mlađe od 4 godine ispoljava dva ili više simptoma konstipacije u jednom mjesecu, roditelji treba da potraže ljekarski savjet:

  • Dva ili manje pražnjenja sedmično
  • Tvrda i suha stolica koja teško prolazi ili je bolna
  • Stolica sa većim prečnikom
  • Abdominalni bol ili nadimanje
  • Drugi znaci konstipacije uključuju razdražljivost, gubitak apetita, pokušaji da se izbjegne odlazak u toalet.

I dok je pojava konstipacije normalna s vremena na vrijeme, ako traje dvije ili više sedmica, može biti hronična i roditelji treba da se obrate svom ljekaru.

Šta može da pomogne kod konstipacije?

Hrana je najčešće glavni krivac za pojavu konstipacije kod beba i male djece. Konstipacija nije česta tokom isključivo „tečne” faze, ako mališani dobijaju dovoljno tečnosti. Ako bebina stolica nije mekana, to može biti znak alergije na protein iz mlijeka. Tada je trenutak da se pogleda kako se majka hrani – jedno rješenje može biti da se izostave mliječni proizvodi tokom dojenja.

Bebe koje samo dobijaju mliječnu formulu imaju veći rizik od pojave konstipacije – formula može predstavljati izazov za razvijanje njihovog digestivnog sistema ili može da bude okidač za razvijanje alergije na protein iz mlijeka.

Bebina stolica će svakako da se mijenja po čvrstini i učestalosti kada počne da jede čvrstu hranu. Ako pate od zatvora tokom ove faze, treba povećati unos vode, čajeva ili drugih nezaslađenih tečnosti koje mogu da aktiviraju digestivni trakt i pruže olakšanje. Hrana sa više vlakana kao što su šljive mogu da pomognu da se stvari pokrenu.

Nova istraživanja pokazuju da probiotici, kao što je Limosilactobacillus reuteri Protectis, također mogu da obnove ravnotežu crijevne flore i pomognu dječijem organizmu da povrati pražnjenje crijeva u normalu. Roditelji treba da se obrate pedijatru ako nisu sigurni i ne treba da koriste laksative sve dok im ne budu propisani od strane ljekara.