Limosilactobacillus reuteri je probiotička vrsta bakterije koja je koevoluirala zajedno sa ljudima od pamtivijeka i zbog toga se prilagodila svom domaćinu. L. reuteri nalazi se među prvim vrstama bakterija koje se prirodnim putem formiraju u crijevnoj flori novorođenčeta.
BioGaia probiotički proizvodi sa bakterijom L. reuteri nalaze se među najbolje i naučno dokumentovanim probioticima na svijetu u odnosu na djelotvornost i bezbjednost. Do danas je djelotvornost i bezbjednost BioGaia različitih vrsta bakterija L. reuteri dokumentovano u 184 klinička istraživanja sa 15.500 ispitanika svih uzrasta. Rezultati su objavljeni u 159 članaka u naučnim časopisima (februar 2018). Pročitajte više o bakteriji Limosilactobacillus reuteri.

Limosilactobacillus reuteri Protectis je vrsta bakterije roda Lactobacillus reuteri koja je provjerena u više od 179 kliničkih studija sa oko 17,969 ispitanika. Koristi se u proizvodima kao što su kapi za bebe i tablete za žvakanje. Naučna oznaka je Limosilactobacillus reuteri DSM 17938.

Ove bakterije su u stanju mirovanja, a aktiviraju se i postaju u potpunosti metabolički aktivne kada dođu u kontakt sa pljuvačkom. Onog trenutka kada stignu u stomak, mogu da počnu sa kolonizacijom.

Proizvodi koji sadrže nekoliko vrsta bakterija nemaju nužno bolje dejstvo od proizvoda sa jednom vrstom bakterija. Najvažnije je da su ta vrsta ili vrste bakterija pokazale kliničku djelotvornost u kliničkim ispitivanjima.

Sve komercijalne vrste bakterija su ljudskog porijekla, prirodno se kolonizuju u ljudskom organizmu i zbog toga je izvjesno da će upravo one imati pozitivno dejstvo na zdravlje ljudi.

Naziv BioGaia sastoji se od dvije riječi, Bio i Gaia. Bio se odnosi na život i žive organizme, prirodna, biološka istraživanja i ekološke sisteme. Gaia (Geja), prema grčkoj mitologiji, jeste boginja, začetnica svakog života na zemlji, sestra boga Erosa i personifikacija planete Zemlje.

BioGaia Protectis kapi imaju dva različita pakovanja, stoga preporučujemo da pročitate šta je naznačeno na samom pakovanju. Kapi koje mogu da se čuvaju na sobnoj temperaturi treba da se drže na suhom mjestu, na temperaturi koja ne prelazi 25 °C / 77 °F.

BioGaia Protectis kapi imaju dva različita pakovanja, stoga preporučujemo da pročitate šta je naznačeno na samom pakovanju. Međutim, ako je temperatura sobe viša od 25 °C / 77 °F, preporučujemo da se sve kapi drže u frižideru.

Izlaganje visokim temperaturama i/ili velikoj vlažnosti ubrzava degradaciju probiotičkih bakterija. Ukoliko je izlaganje predugačko, to će dovesti do kraćeg roka trajanja datog proizvoda, ali proizvod je i dalje bezbjedan za upotrebu.

BioGaia Protectis kapi za bebe ne smijete da držite u zamrzivaču. U zamrzivaču će uljna suspenzija da se zgusne i probiotičke bakterije će biti izložene vodi. Ovaj proces uveliko skraćuje rok trajanja ovog proizvoda.

Nije bitno pod kojim uslovima se koriste tablete. Važno je da se redovno koriste. 

Nije važno da li se BioGaia probiotički proizvodi uzimaju sa hranom ili bez hrane. Ono što je važno jeste da se uzimaju svakodnevno i to u doba dana kada je zgodno.

Da, kapi mogu da se pomiješaju sa majčinim mlijekom i/ili mliječnom formulom. Jedino o čemu treba da vodite računa kada dodajete kapi u tečnost jeste temperatura. Nemojte da dodajete kapi u tečnosti koje su toplije od 37°C/99°F. Ukoliko kapi dodajete u tečnosti, konzumiranje je obavezno u toku tog istog dana.

1. Dobro ih protresite 10 sekundi prije svake upotrebe da biste pomiješali soj bakterije sa uljem.

2. Da biste sipali kapi, nakrivite bočicu i sipajte u kašiku.

3. Upotrijebite 5 kapi jedanput dnevno.

4. Nemojte da ih dodajete u vruće napitke ili hranu, pošto to može da šteti živim bakterijama.

Preporučena dnevna doza probiotika Limosilactobacillus reuteri Protectis jeste 100 miliona CFU (jedinica formiranja kolonija - Colony Forming Units) ili 10^8 CFU. Ovu dozu dobijate konzumiranjem 1 BioGaia Protectis tablete ili 5 kapi proizvoda BioGaia Protectis kapi.

Preporučena doza probiotika ne zavisi od tjelesne težine. BioGaia klinička ispitivanja pokazuju djelotvornost kod djece i kod odraslih sa upotrijebljenom istom dozom probiotika.

Na osnovu rezultata dobijenih kliničkim ispitivanjima, nivo doziranja od 100 miliona CFU (jedinica formiranja kolonija)/dnevno izabran je kao djelotvoran i bezbjedan nivo doziranja za Limosilactobacillus reuteri Protectis.

Da, zato što se intestinalni nivoi isprazne za oko sedmicu dana nakon što se prestane sa upotrebom probiotika. Rezidentna mikrobiota pojedinca je relativno utvrđena i zbog toga je veoma otporna na stvaranje „novopridošlica”. Čak i urođena bakterija poput Limosilactobacillus reuteri treba redovno da se unosi, pošto se kod većine ljudi u savremenom svijetu bakterija Limosilactobacillus reuteri ne kolonizuje tokom ranog djetinjstva. Redovnim uzimanjem BioGaia probiotika održavate ukupni nivo dnevnog unosa laktobacila.

Teško je pružiti precizan odgovor, jer za uzimanje probiotičkih dodataka ishrani ima mnogo razloga, a sastav svake crijevne bakterije je jedinstven. Ukoliko brinete zbog Vašeg ili zdravlja Vaše bebe, uvijek se obratite zdravstvenom radniku za savjet.


* Zbog situacije sa regulatornom politikom, ne možemo da saopštimo kakvo je dejstvo naših proizvoda ili da izjavimo koje su zdravstvene koristi. Korištenje izjava o ishrani i zdravlju u Evropi reguliše Evropski organ za bezbjednost hrane (European Food Safety Authority - EFSA), a danas ne postoje odobrene zdravstvene izjave u vezi sa probioticima.

Svaka BioGaia® tableta za žvakanje sadrži samo 1.1 (Kcal).

Tačkice nisu opasne, a proizvod i dalje može da se koristi. BioGaia tablete sadrže askorbinsku kiselinu, koja je antioksidant koji doprinosi stabilnosti ovih tableta. Vremenom askorbinska kiselina oksidiše i boja postaje tamnija. Potamnjenje se na tabletama manifestuje kroz „tačkice”.

Klinička istraživanja pokazala su da su BioGaia Protectis kapi bezbjedne da se daju bebama od prvog dana rođenja.

Urađeno je nekoliko studija o bezbjednosti probiotika koje su obuhvatile novorođenčad (uključujući i prijevremeno rođene bebe), malu djecu, odrasle osobe, starije osobe i imuno-kompromitovane osobe (uključujući HIV pozitivne osobe). Ni u jednoj od ovih studija probiotik Limosilactobacillus reuteri Protectis nije pokazao neželjena dejstva, čak i kad se unosio u dozama koje su bile daleko iznad nivoa sadržanog u BioGaia® proizvodima. Neke osobe su jedino doživjele privremeni i blagi porast protoka gasova u crijevima.

BioGaia probiotički proizvodi su dodaci ishrani i stoga su slični jogurtu, kada je u pitanju bezbjednost. Na primjer, naši proizvodi mogu biti korisni u kombinaciji sa antibioticima, pošto pomažu da se održi ravnoteža crijevne flore.

BioGaia proizvodi ne sadrže alergene poput mlijeka, glutena, jaja, kikirikija, orašastih proizvoda, ribe, školjki, soje.

BioGaia Protectis tablete mogu da koriste pacijenti koji pate od alergije na proteine iz (kravljeg) mlijeka i/ili su osjetljivi na laktozu/gluten.

  1.     Probiotička bakterija može da se razvija u različitim vrstama sredina.
  2.     Soj bakterije L. reuteri Protectis koji se koristi u BioGaia Protectis tabletama razvija se ili u obranom mlijeku ili u sredini na bazi ječma.
  3.     Poslije razmnožavanja, bakterije se rastvaraju u proizvodu.
  4.     Analitički podaci otkrivaju proteine iz kravljeg mlijeka, laktozu i gluten u datom soju bakterija. Međutim, u gotovom proizvodu ne mogu da se otkriju ni proteini iz kravljeg mlijeka ni laktoza, a nivo glutena je ispod granične vrijednosti za proizvode bez glutena prema EU propisima.

BioGaia kapi i tablete ne sadrže proteine iz kravljeg mlijeka. Stoga je upotreba BioGaia kapi i tableta također moguća kod osoba koje pate od alergije na proteine iz kravljeg mlijeka uz ishranu bez mliječnih proizvoda.

Probiotici su dobre bakterije koje se nalaze u hrani ili dodacima ishrani. Definicija probiotika glasi: „živi mikroorganizmi koji doprinose boljem zdravlju domaćina, kada se unose u adekvatnim količinama” (WHO/FAO, 2002). Važni kriterijumi pri kvalifikovanju probiotika kao pravog jesu takvi da zdravstvena korist treba da se dokaže kliničkim ispitivanjem. Dalje, probiotik mora da sadrži istu vrstu(e) bakterija i mora da se koristi ista doza kao i u kliničkim ispitivanjima.
Pročitajte više od probioticima

BioGaia potrošačima širom svijeta nudi klinički dokazane, patentirane probiotičke proizvode, jednostavne za upotrebu. Međutim, zbog situacije sa regulatornom politikom, ne možemo da saopštimo kakvo je dejstvo naših proizvoda ili da izjavimo koje su zdravstvene koristi. Korištenje izjava o ishrani i zdravlju u Evropi reguliše Evropski organ za bezbjednost hrane (European Food Safety Authority - EFSA), a danas ne postoje odobrene zdravstvene izjave u vezi sa probioticima.
Ukoliko želite da saznate više o probioticima i dejstvu dobrih bakterija, preporučujemo vam da se obratite zdravstvenom radniku.

Probiotici su živi mikroorganizmi koji doprinose boljem zdravlju domaćina, kada se unose u adekvatnim količinama. Prebiotici su nesvarljivi sastojci u životnim namirnicama koji podstiču rast bakterija u digestivnom sistemu na takav način da može da se tvrdi da su korisni za zdravlje.

Različiti probiotički proizvodi sadrže različite vrste/soj probiotika. To znači da jedan probiotički proizvod sa bakterijama Limosilactobacillus reuteri, na primjer L. reuteri NCIMB 30242, nije jednak drugom probiotičkom proizvodu koji sadrži drugu vrstu Limosilactobacillus reuteri bakterija, na primjer L. reuteri DSM 17938. Zbog toga bakterije moraju da se definišu i provjere kliničkim ispitivanjima na nivou vrste/soja bakterija.

Proizvodi koji sadrže nekoliko vrsta bakterija nemaju nužno bolje dejstvo od proizvoda koji sadrži samo jednu vrstu bakterija. Najvažnije je da su ta vrsta ili vrste bakterija pokazale kliničku djelotvornost u kliničkim ispitivanjima.

Kontaktirajte nas

Ostavite nam poruku
*obavezno polje