Bljuckanje – razlog za brigu?

Većina beba su sretne i zdrave čak i kada često bljuckaju. To roditeljima može da stvara brigu, ali je dio prirodnog razvojnog procesa i obično nema potrebe da se brine. Bebin stomak mora da nauči da se pravilno prazni, a za to su potrebne sedmice. 

Bljuckanje je veoma često kod malih beba i često se dešava poslije hranjenja. Ispljuvak je u tečnom stanju i može da izgleda kao i sama mliječna formula ili mlijeko kojim se hrani beba. Kod male djece ezofagealni sfinkter jednjaka koji sprječava da se hrana vraća nazad do usta još uvijek nije u potpunosti oformljen. Dalje, gastrointestinalna pokretljivost isto tako nije u potpunosti razvijena. Ovi aspekti vode ka bljuckanju. Međutim, ono obično nestaje postepeno tokom prve godine života kako digestivni trakt sazrijeva i dijete počinje da češće i više vremena provodi u uspravnom položaju.

Kako pomoći?

Zdrava ravnoteža bakterija u našim crijevima je važna za pravilno funkcionisanje digestivnog sistema. Međutim, bakterije ne pomažu samo da se svari hrana, već utiču i na gastrointestinalnu pokretljivost. Gastrointestinalna pokretljivost je pokretljivost koja „vodi” hranu kroz digestivni trakt i izvan tijela. Kada se gastrointestinalna pokretljivost poremeti, hrani možda treba duže vremena da prođe kroz digestivni trakt i dođe do tankog crijeva, što može da uzrokuje bljuckanje. Neki mališani su veoma osjetljivi na svoje okruženje, pa je moguće da se izbjegnu remetilački faktori tokom hranjenja. Cilj je da se beba umiri i da joj se pruži prijatno okruženje – tiha prostorija sa zatamljenim svjetlima i prijatnim tihim zvucima koji mogu da učine da se beba osjeća prijatnije.

Uz to, BioGaia probiotički proizvodi sadrže Limosilactobacillus reuteri Protectis bakteriju koja može da pomogne da se poboljša pokretljivost gastrointestinalnog trakta tako što će se osnažiti dobre bakterije u bebinim crijevima i samim tim smanjiti učestalost bljuckanja.