Šta je Helicobacter Pylori?

Helicobacter pylori je uobičajena vrsta bakterija koja može da se nastani u digestivnom traktu i napadne zid stomaka. Utiče na oko 60% odrasle populacije, pri čemu je većina tih osoba zaražena ovom bakterijom u ranom uzrastu.

Helicobacter pylori slabi zaštitnu sluzokožu stomaka i tankog crijeva. Ova bakterija stvara iritaciju zato što kiselina prodire kroz zid stomaka, što može dovesti do gastritisa i čira u stomaku i crijevima. Međutim, ovo napredovanje bolesti je značajno rjeđe nego sama infekcija. Kod nekih pacijenata ovi simptomi se uopšte ne razvijaju. Infekcija Helicobacter obično se dijagnostikuje gastroskopijom, pri čemu se provjerava da li ova bakterija postoji u uzorku uzetog tkiva.

Šta može pomoći?

Ozbiljnost simptoma može veoma da se razlikuje. Bol koji peče u gornjoj abdominalnoj regiji, nadimanje i podrigivanje, kao i mučnina mogu biti znaci gastritisa koji je povezan sa bakterijom Helicobacter, dok nelagodnost i stomačne tegobe poslije jela, bol u toku noći ili pojava stomačne kiseline i gorušice mogu da ukazuju na čir na želucu.

Pošto bakterija Helicobacter pylori negativno utiče na crijevnu floru, Limosilactobacillus reuteri Protectis može da pomogne da se umanje neželjena dejstva terapije antibioticima, kao i da se poveća koncentracija korisnih bakterija u crijevnoj flori.