Bezopasan i štetan

Ako se razbolimo usljed bakterijske infekcije, ponekad je liječenje antibioticima jedini način da se izborimo sa bolešću. Dok su antibiotici nedvosmisleno važna terapijska opcija, podjednako je bitno razmotriti da li su zaista neophodni u svakom slučaju.

Antibiotici mogu da liječe samo određena medicinska stanja i nisu rješenje za sve bolesti i treba da se uzimaju isključivo po savjetu ljekara. Antibiotici se uzimaju onako kako je opisano u uputstvu za lijek. Ne samo da neadekvatna upotreba vodi ka tome da bakterije postanu otporne na antibiotike koji su napravljeni da bi ih uništili, već antibiotici mogu da imaju neprijatna neželjena dejstva, jer mogu da izbace mikrobiotu iz ravnoteže.

Kako nadoknaditi izgubljene bakterije?

Antibiotici ne uništavaju samo patogene zbog kojih smo se razboljeli, već sputavaju rast korisnih bakterija u crijevima.

To pak olakšava drugim patogenima da napadnu naš sistem, što dovodi do neželjenih dejstava kao što su nadimanje, mučnina, gubitak apetita, povraćanje i dijareja. U tim slučajevima probiotici mogu da se uzimaju zajedno sa propisanim antibioticima – u idealnoj situaciji, dva do tri sata prije ili poslije uzimanja propisane doze antibiotika. Živi mikrobi kao što su Limosilactobacillus reuteri Protectis u proizvodima BioGaia mogu da pomognu da se nadoknade izgubljene bakterije.