Simptomi

Zbog bebine ishrane, njihova stolica može da se razlikuje po boji i teksturi, a i mnogo je mekanija od stolice odraslih osoba. Ukoliko iznenada postane rjeđa i tečnija i/ili je češća i u većim količinama, to može da predstavlja dijareju. Dijareja se definiše kao tri ili više rijetkih i tečnih stolica tokom jednog dana ili češće pražnjenje nego što je uobičajeno (Izvor: SZO).

Nažalost, nema porodice gde nije bilo pojave dijareje ili povraćanja, što može da stvori mnogo neprijatnosti. Okidači za ove simptome mogu biti razne stvari, uključujući uznemiren stomak ili  virusne i bakterijske infekcije. Kod inače zdravog djeteta, dijareju obično uzrokuje infekcija koja prouzrokuje upalu stomaka i crijeva, što se zove akutni gastroenteritis. Beba može da pokaže i druge simptome kao što su povraćanje, bol u stomaku i groznicu. Većina slučajeva ne traje duže od sedmicu dana, ali je važno da se što prije prepoznaju znaci, jer su njihova mala tijela pod povišenim rizikom od dehidracije tokom nastupa dijareje.

Važno!
Roditelji treba da potraže medicinski savjet ako beba koja ima manje od šest mjeseci dobije dijareju.

Dehidracija – glavni rizik!

Pošto bebe i mala djeca mogu da dehidriraju veoma brzo, veoma je važno da se prepoznaju znaci dehidracije – posebnu pažnju posvetite tome kako se ponaša beba ili malo dijete koje ima dijareju.


Dehidracija se javlja kada tijelo gubi više tečnosti nego što je unosi. Pošto dijareja sprječava crijeva da efikasno apsorbuju vodu i soli, dolazi do dehidracije. Znaci dehidracije obuhvataju pasivnost, pospanost i manje vlažnih pelena. Roditelji treba momentalno da se obrate lejkaru ako beba ili malo dijete pokazuje znake dehidracije. Također, treba to da urade ako beba ima temperaturu višu od 39°C, neko kliničko stanje, krv u stolici ili pri povraćanju, ozbiljan bol u stomaku ili ako simptomi potraju duže od 3 do 4 dana.

Šta može pomoći?

Kao prvo, veoma je važno da se spreči dehidracija tako što će se beba dojiti ili ako malo dijete pati od dijareje, davati mu više tečnosti, najbolje u malim i čestim gutljajima. Međutim, voćni sokovi i gazirana pića mogu da pogoršaju simptome i treba da se izbjegavaju.

Čim se djetetu vrati apetit, roditelji mogu da im redovno daju male porcije njihove uobičajene hrane (mlijeko ili čvrsta hrana).

Ono što će možda isto tako biti potrebno tokom nastupa dijareje jeste dopunjavanje gastrointestinalne mikrobiote. BioGaia proizvodi sadrže patentiranu bakteriju mliječne kiseline Limosilactobacillus reuteri Protectis koja je posebno kreirana da bi nadoknadila bakterije u crijevnoj flori.

Kada treba potražiti savjet ljekara?

U mnogim slučajevima nije potrebno da tražite savjet ljekara. Međutim, treba da se obratite ljekaru ako vaše dijete:

 • ima manje od 6 mjeseci – smjesta idite kod ljekara!

  • ima neko kliničko stanje, kao što su problemi sa srcem i bubrezima, dijabetes, ako je prerano rođeno

  • ima temperaturu iznad 39°C / 102°F

  • izgleda kao da je dehidriralo

  • ima krv u stolici ili kada povraća

  • ima ozbiljan/jak bol u stomaku

  ima simptome koji ne prestaju, odnosno povraća više od 1 ili 2 dana ili ima dijareju više od 3 ili 4 dana.

Kako liječiti dijareju i povraćanje?

Ako dijete pati od dijareje ili povraća, treba samo da uzima lijekove koje je propisao ljekar. Međutim, roditelji mogu da preduzmu određene korake da obnove ravnotežu bakterija u crijevima mališana kroz dodatak ishrani u obliku BioGaia kapi ili tableta. Kapi i tablete sadrže žive aktivne mikroorganizme iz soja bakterije Limosilactobacillus reuteri Protectis, za koje je dokazano da obnavljaju prirodnu ravnotežu bakterija u crijevima i smanjuju jačinu dijareje i povraćanja.