Probiotik znači „za život”

Probiotik je termin koji opisuje, između ostalog, dobre bakterije, kako i samo ime sugeriše – „pro” znači „za” a „bios” potiče od grčke riječi koja znači „život”.

Da bi se smatrao probiotikom, mikrob mora da živi i ima zdravo dejstvo dokazano kliničkim ispitivanjima. Dodaci ishrani sa probiotičkim bakterijama u obliku tableta ili napitaka, ili neka druga rješenja, moraju da sadrže vrstu(e) bakterija u istoj dozi koja je korištena u datom kliničkom ispitivanju. Najčešće vrste mikroba koje se koriste u probioticima jesu bakterije mliječne kiseline, kao što su Limosilactobacillus reuteri Protectis, koji se nalazi u proizvodima BioGaia.

Probiotici – prijatelji za cijeli život

Bakterije su dio nas od rođenja i naša tijela svakodnevno nastoje da održavaju ravnotežu bakterija u crijevima. Međutim, ova harmonija može veoma lako da se poremeti, posebno kod male djece i novorođenčadi, tako što naša tijela traže pomoć i podršku za koloniziranje crijeva, na primjer, uzimanjem probiotika.

Sve vrste probiotika nisu iste. Misija u kompaniji BioGaia jeste da obezbjedimo najvišu kvalitetu sigurnih probiotika za vas i vašu djecu, do čega se dolazi pomoću opsežnih istraživanja.

Voditi računa o crijevnim bakterijama

U savršenom svijetu nam probiotici ne bi bili potrebni. Primili bismo našu prvu dozu potrebnih bakterija samim rođenjem i potom iz majčinog mlijeka. Jeli bismo prirodno fermentisanu hranu pripremljenu na tradicionalan način i živjeli bismo „prirodnim“ životom.

Međutim, u našem industrijalizovanom svijetu brzog ritma, naš digestivni sistem je stalno pod udarom alergena, hemikalija i potencijalno štetnih bakterija putem hrane i pića. Pored toga, bolesti, određeni lijekovi, loše navike u ishrani i stres mogu da poremete ravnotežu naše crijevne flore, čineći je prijemčivom za rast štetnih bakterija. Dodavanjem probiotičkih mikroorganizama našoj ishrani možemo da održavamo odgovarajući broj bakterija, koje čine našu normalnu mikrofloru.