Akutna dijareja kod odraslih osoba

Skoro svaka odrasla osoba imat će dijareju u nekom trenutku svog života. Dijareja se definiše kao tri ili više rijetkih ili tečnih stolica dnevno i obično prolaze same od sebe za nekoliko dana.
Jedan broj faktora utiče na pojavu dijareje – infekcija, alergije na hranu ili neželjena dejstva antibiotika ili drugih lijekova. Takve smetnje u digestivnom sistemu često remete ravnotežu bakterija u crijevima. Groznica, abdominalni bol ili grčevi često prate slučajeve dijareje. Ozbiljnost dijareje će se razlikovati od slučaja do slučaja – što je dijareja ozbiljnija, veći je rizik od dehidracije. Znaci dehidracije kod odraslih osoba uključuju tamniju boju mokraće i rijetko mokrenje (mali broj mokrenja nego na svakih tri do pet sati).

Liječenje dijareje kod kuće

Iako većina slučajeva pojave dijareje prolazi poslije nekoliko dana, postoji jedan broj stvari koje možemo da uradimo da bismo se osjećali lagodnije. Da bi se nadoknadila voda koja je izgubljena tokom epizode dijareje, ključ je unošenje dovoljno tečnosti – najbolje bi bilo vode i čaja, pošto se voćni sokovi i gazirana pića ne preporučuju. Uz to, probiotici kao što su Limosilactobacillus reuteri mogu da pomognu da se povrati ravnoteža bakterija u digestivnom traktu.