Šta su grčevi?

Mnoge bebe pate od grčeva u prvim mjesecima života. Kako ne postoji definitivan odgovor na pitanje šta uzrokuje grčeve kod beba, uticaj na bebe je jasan – imate neutješnu bebu i majke i očeve pod stresom.

Iako su grčevi veoma česti, postoji malo ili gotovo da nema lijekova koji bi ublažili simptome grčeva. Međutim, neke studije sugerišu da bebe koje imaju grčeve možda doživljavaju tu nelagodnost jer je sastav dobrih i loših bakterija u njihovim malim crijevima neuravnotežen. Probiotici poput Limosilactobacillus reuteri Protectis mogu da pomognu da se obnovi ravnoteža bakterija povećanjem dobrih bakterija u crijevima. Znaci postojanja grčeva često dostižu vrhunac između prvih šest i osam sedmica bebinog života, tako da nikada nije kasno da se počne sa dopunjavanjem crijevne flore beba.

Kada beba ima grčeve?

Najčešći kriterijum koji se koristi za dijagnostikovanje grčeva jeste uzrast bebe. U većini slučajeva grčevi pogađaju bebe koje su mlađe od 4 mjeseca. Drugo, da li se plač kod bebe ponavlja i da li kod bebe postoji produženi period plakanja, galame ili razdražljivosti koji se javljaju bez očiglednog razloga i koje njegovatelji ne mogu da spriječe ili riješe.

Ovo neutješno plakanje traje najmanje tri sata dnevno, tri dana u sedmici, najmanje sedmicu dana, kod inače zdravog djeteta. Mališani obično plaču toliko mnogo da mogu da pocrvene u licu, neki stežu pesnice i podižu noge dok plaču. Naš indikator grčeva može da vam da ideju da li beba možda pati od grčeva ili ne. Međutim, ovaj indikator ne može da se zamijeni savjetom koji se dobija od pedijatra.

<

Muče li vaše dijete crijevne tegobe?

Crijevne tegobe kod djece mogu se spriječiti, a ako su se već pojavile, mogu se ublažiti. Pomoću indikatora nelagode u crijevima, provjerite vjerovatnost pojave crijevnih tegoba kod vašeg djeteta.
Odgovorite na sljedeća pitanja i provjerite rezultat.

Šta uzrokuje grčeve kod beba?

Kratak odgovor bi glasio: niko zasigurno ne zna. Uprkos decenijama istraživanja, uzroci ili potencijalni uzroci grčeva kod beba nisu još uvijek u potpunosti istraženi. Ono što mi danas znamo jeste da je najvjerovatnije u pitanju kombinacija nekoliko faktora – psiholoških, društvenih i/ili bioloških. Posljednjih godina istraživači su počeli da razmatraju ulogu digestivne flore. Klinička ispitivanja koja porede bebe koje imaju grčeve sa zdravim bebama pronašla su postojanje manjeg broja bakterija lactobacillus i veće koncentracije štetnih bakterija (uglavnom koliformnih bakterija) u digestivnom traktu beba koje imaju grčeve. Takva neravnoteža može da dovede do raznih problema, uključujući i grčeve. Veoma je važno ne ostavljati bebu samu kada plače. Roditelji treba da urade sve što mogu da smire bebu – da ljuljaju bebu, da joj pjevaju, da je grle ili drže na podlaktici, dok je beba okrenuta na stomak.

Ključne činjenice o grčevima

Simptomi povezani sa grčevima mogu biti veoma frustrirajući za novopečene roditelje. Ovo je nekoliko ključnih činjenica koje mogu malo da pojasne neke aspekte pojave grčeva.

  • Beba koja ima grčeve nije bolesna beba
  • Simptomi su nepoznatog porijekla – bilo koji drugi izvor treba da isključi sam pedijatar
  • Plakanje se pogoršava u večernjim satima, ali može da se pojavi u bilo koje doba dana
  • Grčevi često dostižu vrhunac između šest i osam nsedmica života bebe
  • Grčevi obično prestaju oko 4. mjeseca života
  • Studije pokazuju da bebe koje imaju grčeve imaju nižu koncentraciju određenih vrsta zdravih bakterija u crjevima

Suplementiranje dobrim bakterijama kao što je Limosilactobacillus reuteri Protectis može pomoći u održavanju ravnoteže.

Njega bebe

Prije svega, roditelji treba da eliminišu sve druge moguće uzroke plača male bebe, npr. glad, prljave pelene ili groznica. Postoje potom neka zlatna pravila da bi se smanjio rizik od pojave grčeva:

  • Pravilna tehnika dojenja spriječit će bebu da guta previše zraka tokom hranjenja. Također je važno da ne dođe do prejedanja
  • Majke koje doje treba da izbjegavaju hranu koja može da stvara gasove, npr. bobičasto i krstasto povrće, dok one koje hrane bebu mliječnom formulom treba da pokušaju da koriste formulu za osjetljive bebe, kako bi uravnotežili mikrofloru.