Uobičajeni uzroci

Konstipacija je uobičajeno stanje kod odraslih osoba, koje utiče dvaput više na žene nego na muškarce. Konstipacija se često definiše kao stanje kada se praznite dva ili manje puta u toku jedne sedmice. I dok je veoma teško identifikovati tačan uzrok, postoji nekoliko faktora koji doprinose ovom stanju.

Način života može da igra značajnu ulogu, na primjer nedostatak vlakna u ishrani, dehidracija, pothranjenost i gojaznost ili nedostatak fizičkih vježbi. Naše navike u toaletu mogu da doprinesu stvaranja konstipacije: ako se ignoriše potreba da se ide u toalet ili nedostatak privatnosti kada se ide u toalet. Određeni lijekovi mogu da prouzrokuju simptome konstipacije. Na kraju, psihološki faktori, kao što su stres i uznemirenost ili promjena dnevne rutine, također mogu da budu okidači za pojavu konstipacije.

Šta treba raditi u slučaju konstipacije?

Srećom, postoje preporuke koje možemo da slijedimo kada doživimo konstipaciju. Mnogi ljudi počinju da unose više vlakana u svojoj svakodnevnoj ishrani u obliku voća, povrća i žitarica. Savjetuje se također da se pije što više vode, da se upražnjava što više fizičkih vježbi, kao što su šetnja ili trčanje. Konstipacija može da utiče na koncentraciju bakterija u crijevnoj flori. Stoga se isto preporučuje povećanje broja bakterija u gastrointestinalnom traktu.