Šta uzrokuje dijareju?

Dijareja se definiše kao dvije ili više rijetkih ili tečnih stolica dnevno. Dijareja predstavlja najčešći zdravstveni problem koji pogađa djecu širom svijeta.

Najčešći uzroci dijareje kod djece su patogeni mikrobi, loše varenje i antibiotska terapija. Sve ovo obično rezultira neravnotežom u crijevnoj flori. Pored najočiglednijih simptoma, dijareja može biti praćena i povraćanjem, groznicom, gubitkom apetita i, što je veoma važno, dehidracijom. Djeca mogu veoma brzo da dehidriraju kada pate od dijareje, pa je važno u najkraćem prepoznati  znakove dehidracije, npr. rijetko mokrenje i tromost. Roditelji bi trebali potražiti savjet ljekara ako dijareja traje duže od sedam dana, stolice su krvave ili dijete pokazuje znake dehidracije.

Kada dijete pati od dijareje, probiotički dodaci prehrani se preporučuju za jačanje crijevne flore. BioGaia kapi ili tablete, na primer, sadrže Limosilactobacillus reuteri Protectis za koji je dokazano da održava prirodnu bakterijsku ravnotežu u crijevima i poboljšava opšte blagostanje.

Liječenje dijareje kod kuće

U većini slučajeva, akutna dijareja, posebno dijareja povezana s virusom, nestaje sama od sebe. Međutim, postoje neki savjeti koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma i bržem oporavku djece i adolescenata.

Prvo, trebalo bi da konzumiraju više tečnosti (ali izbjegavati voćne sokove i gazirana pića) kako bi nadoknadili tečnost koju tijelo gubi. Probiotičke bakterije se također mogu koristiti za održavanje adekvatne koncentracije mikroflore u crijevima. Konačno, svjetske organizacije WHO i UNICEF preporučuju suplementaciju cinka za pomoć u rehidraciji.

Kod ovog stanja preporučuje se nadoknada bakterija crijevne flore, na primjer, uz pomoć BioGaia kapi ili tableta koje sadrže Limosilactobacillus reuteri Protectis koje pomažu u kolonizaciji mikroflore crijeva.