Šta su bakterije?

Bakterije su mikroorganizmi ili mikrobi koji mogu svuda da se nađu. Neke vrste bakterije žive čak u i na drugim organizmima, kao što je ljudski organizam.

Kao prvi oblik života koji je postojao na Zemlji, bakterije diktiraju uslove naše egzistencije od samog početka. Limosilactobacillus reuteri je primjer bakterije koja se razvijala u simbiozi sa ljudima. Danas znamo da bakterije čine sastavni dio našeg tijela. Novorođenčad se rađaju gotovo u sterilnom stanju i bakterije brzo počinju da se kolonizuju u čitavom tijelu beba – na koži, u ustima i, što je najvažnije, u gastrointestinalnom traktu. Ove bakterije nastavljaju da se razmnožavaju i razlikuju sve do otprilike uzrasta od tri godine.

40,000,000,000,000

Bakterije i crijevna flora ljudi

Naša tijela predstavljaju domaćine za čitav niz mikroorganizama koji se nazivaju crijevna mikrobiota, gdje bakterija ima najviše, što ih čini neophodnim za naše zdravlje. Nova otkrića čak ukazuju na to da imamo dva puta više ćelija bakterija u našem organizmu nego samih ćelija. Ove bakterije imaju naziv ljudska mikrobiota i izuzetno su važne za život ljudi.

Često se kaže da mikrobiota predstavlja organ sam po sebi i razumljivo je što su istraživači željni da saznaju i više razumiju važnost mikrobiote. Iako je broj dostupnih podataka često proturječan, novim podacima se tvrdi da naša mikrobiota sadrži  oko 40 triliona bakterija (400-4000 različitih vrsta), što čini jedan do dva kilograma naše tjelesne težine i uglavnom se nalaze u našim crijevima. Jasno je zašto je važno održavati adekvatnu koloniju bakterija u našem organizmu.

Važne za život

Danas smo svjesni koje koristi naše tijelo ima od bakterija i njihove neophodne uloge za naše zdravlje. Kao što su vazduh, voda i hrana osnov za život ljudi, tako su i bakterije jednako bitne. Glavna funkcija bakterija jeste da podržavaju imuni sistem i štite nas od bolesti.

Bakterije u našem organizmu svakodnevno predstavljaju prvu liniju odbrane od loših bakterija, koje su poznate pod nazivom patogeni. Kao takve, bakterije podržavaju i edukuju naš imuni sistem. Dalje, bakterije pomažu našem digestivnom sistemu i  pomažu tijelu da apsorbuje hranljive sastojke i stvori vitamine kao što su vitamini B i K. Neke kliničke studije čak ukazuju na to da dobre bakterije u našim crijevima utiču na naš mozak i raspoloženje.

Zdravlje crijeva u savremenom dobu

Naš način života se dramatično promijenio u posljednjih 50 godina. Savremeni načini života uz povećanu urbanizaciju i promjene naših navika u ishrani također su pokrenuli promjene u našoj crijevnoj flori.

Životne navike kao što su neuravnotežena ishrana, koja sadrži mnogo obrađene hrane, kafe i alkohola ili pretjerano vježbanje mogu da utiču na našu crijevnu floru.

Isto tako, upotreba antibiotika i drugih lijekova, kao i opsesivna higijena, utiču na crijevnu floru tako što eliminišu dobre i loše bakterije. Porođaj carskim rezom također remeti sastav mikroflore u tijelu novorođenčeta. Proizvodi BioGaia sadrže bakteriju Limosilactobacillus reuteri koja je razvijena da pomaže crijevnoj flori ljudskog organizma i uspostavi ravnotežu.