Oprezno s uzimanjem antibiotika

Ako dijete ima bakterijsku infekciju, doktor može propisati antibiotike kako bi dijete što prije ozdravilo. Iako antibiotici igraju ključnu ulogu kao lijek za takve infekcije, važno ih je shvatiti ozbiljno, posebno kada ih uzimaju djeca i adolescenti.

Roditelji treba da osiguraju da se antibiotici uzimaju u skladu sa uputstvom na pakovanju lijeka i da obrate pažnju na neželjena dejstva koja su tu navedena. Uz to, djeca i adolescenti treba da uzimaju antibiotike isključivo kada ljekar smatra da su neophodna za njihovo ozdravljenje. Nepotrebna i prekomjerna upotreba antibiotika može uticati na prirodnu crijevnu floru te može dovesti do otpornosti na antibiotike.

Kako antibiotici utiču na naša crijeva

Antibiotici su izuzetno dobri u onome što rade – uništavaju loše bakterije ili sprječavaju njihovo razmnožavanje tako da organizam može da se sam odbrani.

Nažalost, antibiotici isto tako ciljaju i dobre bakterije, što može uticati na intestinalni trakt i dovede do drugih problema sa digestivnim sistemom, kao što su dijareja, bol u stomaku, mučnina i povraćanje. Ako je potrebna terapija antibioticima kod djeteta, u tom periodu bilo bi korisno da se pomogne dječjem organizmu dodatkom probiotskih bakterija.

Dodaci prehrani, kao što su BioGaia kapi i tablete, mogu pomoći da se poveća broj dobrih bakterija i obnovi ravnoteža u crijevima tokom terapije antibioticima.