Biti u drugom stanju – jedinstveni osjećaj u životu

Vidjeti pozitivan rezultat na testu za trudnoću za ženu predstavlja jedan od trenutaka koji se nikada ne zaboravljaju. Od tog momenta nadalje, život žene će se zauvijek promijeniti, jer stvara vezu sa svojim nerođenim djetetom.

Nova otkrića ukazuju na to da se mikrobi iz majčinog organizma prenose već tokom trudnoće, a ne samo nakon rođenja. Dok se razvija i raste, fetus je izložen bakterijama putem placentalne barijere. Pošto užurbani način života i neuravnotežena ishrana mogu negativno da utiču na majčinu sredinu mikroba, važno je da žena povede računa tokom trudnoće – o sebi i bebi. Probiotički dodatak ishrani obezbjeđuje dodatnu podršku. Limosilactobacillus reuteri Protectis bakterija je jedna od najistraženijih probiotičkih sojeva bakterija na svijetu, a brojnim kliničkim ispitivanjima se pokazalo da je bezbjedna za majku i dijete.

Biti zdrava tokom ovog posebnog perioda

Snažan imuni sistem pomaže da trudnoća bude što je moguće prijatnija. Važan dio mozaika jesu hrana i varenje. Oko 80% imunog sistema nalazi se u crijevima. Hrana koju buduće majke konzumiraju obezbjeđuje im razne supstance koje doprinose normalnom funkcionisanju imunog sistema. Vitamin D može da posluži kao primjer. Prirodni izvori vitamina D obuhvataju ribu, riblje ulje bakalara, žumance jajeta. Vitamin D se također stvara u našem tijelu putem sunčeve svjetlosti. Pošto je potrebno održavati nivo vitamina D kod trudnica dodavanjem ishrani, u zavisnosti od godišnjeg doba i modela ishrane, redovno uzimanje mikrobnih dodataka ishrani koji također sadrže vitamin D (kao što je slučaj sa BioGaia bakterijama),  predstavlja odličan način da se potpomogne održavanje odgovarajuće koncentracije bakterija u prirodnoj mikroflori i vitamina D u organizmu.

Oralno zdravlje u trudnoći

Za vrijeme trudnoće količina krvi se u tijelu povećava zbog hormonalnih promjena. Ovo može da utiče na desni i prirodnu mikrofloru u usnoj duplji majke. U tim situacijama trudnice mogu da preduzmu korake da obnove mikrofloru usne duplje. Bakterije mliječne kiseline u proizvodu BioGaia Prodentis pomažu da se poveća broj dobrih bakterija u ustima, unaprijeđujući ravnotežu mikroflore u ustima.

Vodite računa o crijevima

Za vrijeme trudnoće žensko tijelo se veoma mnogo mijenja. Te promjene se javljaju, između ostalog, u gastrointestinalnom traktu. Tokom ovog perioda do 50% svih trudnica pate od zatvora. Povećani unos vode i vježbe mogu da budu od pomoći u ovom slučaju. Također, preporučuje se povećani broj bakterija u crijevima. U slučaju infekcije koja mora da se liječi antibioticima, crijevnoj flori je možda potrebno obnavljanje. BioGaia proizvodi sa sojem živih bakterija Limosilactobacillus reuteri Protectis mogu da pomognu budućim majkama da održavaju odgovarajuću koncentraciju bakterija u crijevnoj flori.

Obnavljanje crijevne flore poslije carskog reza

Tokom vaginalnog porođaja novorođenče dolazi u kontakt sa velikim brojem bakterija, dok prolazi kroz karlični kanal i vaginu. Ovaj prenos mikroba je koristan za razvoj bebinog imunog sistema. Međutim, ova razmjena se ne dešava za vrijeme carskog reza, što može dovesti do promjena u crijevnoj flori bebe.

.

Limosilactobacillus reuteri Protectis može da pomogne da se uskladi rani razvoj crijevne flore kod beba rođenih putem carskog reza. Bakterije mliječne kiseline također su korisne za bebe rođene vaginalnim putem, tako što povećavaju dobre bakterije u gastrointestinalnom traktu i podržavaju razvoj crijevne pokretljivosti. BioGaia probiotici su bezbjedni da se koriste tokom dužeg vremenskog perioda i mogu da pomognu bebi da uživa u zdravom varenju u svojim prvim mjesecima života.