Antibiotici – prijatelji ili neprijatelji

Kada je malo dijete bolesno, jasno je da oba roditelja žele da se ono što prije oporavi i ozdravi. U nekim slučajevima to znači da se uzimaju antibiotici. Antibiotici su osnovni lijekovi koji se bore protiv bakterijskih infekcija i spašavaju živote. Međutim, terapija antibioticima nije obična igra; to su veoma ozbiljni lijekovi koji treba da se uzimaju isključivo kada je neophodno i pod nadzorom ljekara.

Ako beba ima bakterijsku infekciju i potrebni su antibiotici, važno je da roditelji pažljivo prate uputstva koja obuhvataju i dužinu liječenja antibioticima. Roditelji treba da pročitaju uputstvo za upotrebu lijeka koje se nalazi u svakom pakovanju lijeka i da se upoznaju sa neželjenim dejstvima koja se često ili rijetko javljaju prije nego što počnu da daju djetetu antibiotike. Ako se kod bebe ispoljavaju neželjena dejstva, roditelji treba da se smjesta obrate ljekaru.

Antibiotici i zdrava crijeva

Baš kao što i sama riječ probiotik može da se prevede kao „za život,” tako antibiotik znači „protiv života”, pošto antibiotici uništavaju ili sputavaju rast patogena koji su uzrok bakterijskih infekcija.

Problem je taj što antibiotik ne može da pravi razliku između dobrih i loših bakterija i zbog toga uništava i dobre bakterije.

Kao rezultat toga, bebe i mala djeca (mada može da se dogodi svakome) koja uzimaju antibiotike mogu da dožive nadimanje, mučninu, povraćanje i dijareju. Za savršeno partnerstvo, tokom liječenja antibioticima treba uzimati probiotike (koji sadrže bakteriju Limosilactobacillus reuteri Protectis) da bi se osnažila crijevna flora dobrim bakterijama i obnovila ravnoteža u digestivnom traktu.