Dva sistema rade ruku pod ruku

Naš imunološki sistem je jedan od najkompleksnijih sistema u našem tijelu i specijaliziran je za odbranu. Može se podijeliti u dva kooperativna odbrambena mehanizma, koji su povezani na razne načine.

Nespecifični imunološki sistem se ne bori protiv specifičnih agenasa niti ima imunološku memoriju, nego služi kao opći zaštitni sistem. S druge strane, specifični imunološki sistem se razvija godinama, i tako čuva podatke o specifičnim mikrobima tokom vremena u tzv. "imunološkoj memoriji". 

Nespecifični imunološki sistem: Brz i širokog spektra

Rođeni smo s netaknutim odbrambenim sistemom koji se naziva nespecifični imunološki sistem, poznat i kao urođeni imunitet. Kontinuirano radi na zaštiti od različitog broja vanjskih agensa s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu.

Čitav ovaj sistem čini prvu liniju odbrane. Sastoji se od barijera, kao npr. kože i sluznice, i ćelija prvog odgovora, kao npr. prirodnih T-ćelija ubica, koje pretražuju i uništavaju strane stanice brzo i neselektivno. Nespecifični imunološki sistem nema imunološku memoriju i tako pruža općenitiju zaštitu.

Specifični imunološki sistem: Prilagodljiv i ciljan

Također imamo odbrambeni sistem koji se s godinama razvija postepeno, jer je tijelo izloženo potencijalnim patogenima i uči kako postupati s njima. Ovo je poznato kao specifični imunološki sistem ili stečeni imunitet.

Pomoćne T-ćelije i citotoksične T-ćelije čine vojsku ćelija obučenih da ciljaju određene mikrobe na osnovu podataka pohranjenih u takozvanoj "imunološkoj memoriji". Ova količina informacija nastavlja rasti tokom našeg života. U slučaju neželjenog događaja, aktivira se imunološki odgovor - postavljajući ove imunološke ćelije da se bore protiv uzroka.

Uloga vitamina D

Za razliku od ostalih vitamina, tijelo samo može proizvesti vitamin D. Iz tog razloga ne djeluje poput većine vitamina u našim tijelima, već više kao hormon - tvar koja prenosi bitne fiziološke procese.

Čitaj više
We use cookies to make your experience of our website better.
Using this website means you are OK with this. Find out more.
OK