Dva sistema rade ruku pod ruku

Naš imunološki sistem je jedan od najkompleksnijih sistema u našem tijelu i specijaliziran je za odbranu. Može se podijeliti u dva kooperativna odbrambena mehanizma, koji su povezani na razne načine.

Nespecifični imunološki sistem se ne bori protiv specifičnih agenasa niti ima imunološku memoriju, nego služi kao opći zaštitni sistem. S druge strane, specifični imunološki sistem se razvija godinama, i tako čuva podatke o specifičnim mikrobima tokom vremena u tzv. "imunološkoj memoriji". 

Nespecifični imunološki sistem: Brz i širokog spektra

Rođeni smo s netaknutim odbrambenim sistemom koji se naziva nespecifični imunološki sistem, poznat i kao urođeni imunitet. Kontinuirano radi na zaštiti od različitog broja vanjskih agensa s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu.

Čitav ovaj sistem čini prvu liniju odbrane. Sastoji se od barijera, kao npr. kože i sluznice, i ćelija prvog odgovora, kao npr. prirodnih T-ćelija ubica, koje pretražuju i uništavaju strane stanice brzo i neselektivno. Nespecifični imunološki sistem nema imunološku memoriju i tako pruža općenitiju zaštitu.

Specifični imunološki sistem: Prilagodljiv i ciljan

Također imamo odbrambeni sistem koji se s godinama razvija postepeno, jer je tijelo izloženo potencijalnim patogenima i uči kako postupati s njima. Ovo je poznato kao specifični imunološki sistem ili stečeni imunitet.

Pomoćne T-ćelije i citotoksične T-ćelije čine vojsku ćelija obučenih da ciljaju određene mikrobe na osnovu podataka pohranjenih u takozvanoj "imunološkoj memoriji". Ova količina informacija nastavlja rasti tokom našeg života. U slučaju neželjenog događaja, aktivira se imunološki odgovor - postavljajući ove imunološke ćelije da se bore protiv uzroka.

Uloga vitamina D

Za razliku od ostalih vitamina, tijelo samo može proizvesti vitamin D. Iz tog razloga ne djeluje poput većine vitamina u našim tijelima, već više kao hormon - tvar koja prenosi bitne fiziološke procese.

Pročitajte više