"Boli me stomak"

"Imam bolove u stomaku" ili "muči me stomak." Većina roditelja je čula nešto slično od svoje djece. Iako je povremena  bol u stomaku normalna i uobičajena među djecom i adolescentima, do 38 posto njih osjeća bol u stomaku svake sedmice. Ako se bol nastavi, to bi moglo ukazivati na funkcionalni abdominalni bol.

Bol je obično lociran u regiji oko pupka, ali uzorak i mjesto nisu uvijek predvidljivi. Nelagoda u želucu može se pojaviti iznenada ili postupno. Uglavnom, djeca su inače zdrava i sretna, ali tokom vremena abdominalna bol može dovesti do toga da osjećaju mučninu, da su zabrinuti, umorni, da im to remeti odlazak u školu i san, društvene aktivnosti i porodični život. Ako se to desi, vrijeme je da roditelji potraže savjet ljekara.

Mogući uzroci

Tačan uzrok abdominalne boli još uvijek nije jasan, ali sve ukazuje je to interakcija između genetskih, fizioloških i psiholoških faktora. Ovo stanje ima tendenciju vrhunca od 5 do 7 godine kada djeca kreću u školu, a zatim ponovno u dobi od 8 do 12 godine.

Procjenjuje se da 10 do 20 posto školske djece pati od funkcionalnih poremećaja, a funkcionalna abdominalna bol je češći među djevojčicama nego dječacima.

Veza između našeg mentalnog zdravlja i digestivnog sistema sve više je predmet interesovanja istraživača u svijetu. Ovo razdoblje djetetovog života obilježeno je mnogim velikim promjenama, koje mogu uzrokovati emocionalnu napetost. Stoga ne čudi da psihološki faktori kao što su stres i anksioznost mogu uzrokovati ili pogoršati abdominalnu bol. Drugi mogući okidač može biti poremećaj gastrointestinalne pokretljivosti (kontrakcije mišića u digestivnom sistemu).

Šta učiniti u ovom slučaju?

Pošto stomačne smetnje mogu da imaju dalekosežne posljedice, koje premašuju same simptome, važno je da se djeci koja se suočavaju s ovim stanjem pomogne i pruži podrška.

Prvo, bitno je da roditelji pokažu podršku i ohrabrenje, a da ne pokazuju djetetu previše nervoze i zabrinutosti. Također, može biti korisno da se identifikuju mogući okidači, kao što su hrana, specifične situacije ili okruženje i pražnjenje crijeva. Uz to, probiotici su postali dobro prepoznatljiva opcija za obnavljanje ravnoteže bakterija u dječjoj crijevnoj flori i osnaživanju dobrih bakterija. Limosilactobacillus reuteri Protectis bakterija pomaže da se nadoknadi gastrointestinalna mikroflora kod djece koja imaju stomačne smetnje.