Lactobacillus reuteri – na temeljima evolucije

Prije oko 4 milijarde godina, bakterije su postale prvi oblici života koji su se razvili na Zemlji i jednoćelijski organizmi se od tada razvijaju. Uprkos ekstremnim klimatskim uslovima, kao što su vulkanske erupcije i ledeno doba, bakterije su preživjele takav nevjerovatno dugačak period vremena zahvaljujući svojoj izuzetnoj sposobnosti prilagođavanja.

Bakterije koje žive u i na ljudskom tijelu i danas nastavljaju da koevoluiraju sa nama. Jedno istraživanje pokazuje da se bakterije soja/vrste Lactobacillus reuteri razvijaju zajedno sa nama više od nekoliko miliona godina, što je dovelo do toga da se prilagođavaju svom domaćinu stvaranjem uspješne simbioze. Lactobacillus reuteri je također prva vrsta bakterija koja se prirodnim putem nastanila u mikrobioti novorođenčeta.

Zašto je bakterija Lactobacillus reuteri tako posebna?

Poseban soj bilo koje probiotičke bakterije određuje njihova svojstva i način delovanja.

U tom smislu je svaki soj/vrsta bakterija drugačija. Proizvodi BioGaia sadrže bakterije iz soja Lactobacillus reuteri iz roda Lactobacillus, posebno soj Lactobacillus reuteri Protectis (L. reuteri DSM 17938). Digestivni trakt u ljudskom organizmu je prirodno stanište ovog soja bakterija, što posebno pogoduje rastu i razvijanju bakterija. Bakterije iz soja Lactobacillus reuteri Protectis prirodno dopunjuju crevnu floru.

Bezbjednost je na prvom mjestu – BioGaia i L. reuteri Protectis

Da li je bakterija iz soja L. reuteri Protectis bezbedna? Jednom rečju jeste. Tokom proteklih godina, proizvodi BioGaia® bili su ispitivani u opsežnim bezbednosnim studijama kod zdravih novorođenih beba, male dece i odraslih.

L. reuteri Protectis takođe ispunjava i jedan broj osnovnih kriterijuma: probiotik je ljudskog porekla, nazvan je i klasifikovan prema ispravnoj taksonomiji, proizvodi se u kontrolisanim uslovima kako bi se eliminisala kontaminacija, bezbednost je procenjena na ciljanoj populaciji i dokumentovana, a ne sadrži toksine ili genski/genetski prenosivu otpornost na antibiotike.

Dokazano i ispitano u javnosti

Klinička ispitivanja su svakako pokazala da su proizvodi BioGaia bezbjedni i nemaju neželjena dejstva (čak i kod visokih doza koje premašuju one koje se nalaze u proizvodima BioGaia). Ono što je još važnije jeste da se preko pola milijarde dnevnih doza proizvoda BioGaia konzumira širom svijeta, bez izvještaja o neželjenim dejstvima od 1996. godine. S ponosom možemo da kažemo da su proizvodi BioGaia® veoma bezbjedni!