Limosilactobacillus reuteri – na temeljima evolucije

Prije oko 4 milijarde godina, bakterije su postale prvi oblici života koji su se razvili na Zemlji i jednoćelijski organizmi se od tada razvijaju. Uprkos ekstremnim klimatskim uslovima, kao što su vulkanske erupcije i ledeno doba, bakterije su preživjele takav nevjerovatno dugačak period vremena zahvaljujući svojoj izuzetnoj sposobnosti prilagođavanja.

Bakterije koje žive u i na ljudskom tijelu i danas nastavljaju da koevoluiraju sa nama. Jedno istraživanje pokazuje da se bakterije soja/vrste Limosilactobacillus reuteri razvijaju zajedno sa nama više od nekoliko miliona godina, što je dovelo do toga da se prilagođavaju svom domaćinu stvaranjem uspješne simbioze. Limosilactobacillus reuteri je također prva vrsta bakterija koja se prirodnim putem nastanila u mikrobioti novorođenčeta.

Zašto je bakterija Limosilactobacillus reuteri tako posebna?

Poseban soj bilo koje probiotičke bakterije određuje njihova svojstva i način djelovanja.

U tom smislu je svaki soj/vrsta bakterija drugačija. Proizvodi BioGaia sadrže bakterije iz soja Limosilactobacillus reuteri iz roda Lactobacillus, posebno soj Limosilactobacillus reuteri Protectis (L. reuteri DSM 17938). Digestivni trakt u ljudskom organizmu je prirodno stanište ovog soja bakterija, što posebno pogoduje rastu i razvijanju bakterija. Bakterije iz soja Limosilactobacillus reuteriProtectis prirodno dopunjuju crijevnu floru.

Sigurnost je na prvom mjestu – BioGaia i L. reuteri Protectis

Da li je bakterija iz soja L. reuteri Protectis sigurna? Jednom riječju jeste. Tokom proteklih godina, proizvodi BioGaia® bili su ispitivani u opsežnim sigurnosnim studijama kod zdravih novorođenih beba, male djece i odraslih.

L. reuteri Protectis također ispunjava i jedan broj osnovnih kriterijuma: probiotik je ljudskog porijekla, nazvan je i klasifikovan prema ispravnoj taksonomiji, proizvodi se u kontrolisanim uslovima kako bi se eliminisala kontaminacija, sigurnost je procijenjena na ciljanoj populaciji i dokumentovana, a ne sadrži toksine ili genski/genetski prenosivu otpornost na antibiotike.

Dokazano i ispitano u javnosti

Klinička ispitivanja su svakako pokazala da su proizvodi BioGaia sigurni i nemaju neželjena dejstva (čak i kod visokih doza koje premašuju one koje se nalaze u proizvodima BioGaia). Ono što je još važnije jeste da se preko pola milijarde dnevnih doza proizvoda BioGaia konzumira širom svijeta, bez izvještaja o neželjenim dejstvima od 1996. godine. S ponosom možemo da kažemo da su proizvodi BioGaia® veoma sigurni za upotrebu!