<

Njegovanje zimske prehrane: izgradnja imuniteta i dopuna mikroflore crijeva kroz zdrave porodične navike

Prijatne porodične večeri uz kamin, zabava u snijegu, curenje iz nosa, sezona gripe i svakodnevni izazovi za naš imunitet dolaze sa zimskom sezonom. Ipak, dobro uravnotežena ishrana i zdrave navike mogu pružiti učinkovitu podršku. Saznajte više s nama i pripremite zdravu i hranjivu poslasticu na kraju kao malu nagradu.

Hajde da dublje istražimo kako uravnotežena ishrana, uključujući upotrebu specifičnih probiotika kao što je BioGaia Limosilactobacillus reuteri Protectis, može poboljšati zdravlje vaše porodice ove zime.

Ovih 5 namirnica podržavaju imunitet i držat će vas podalje od doktora! Ili ne?

Internet je pun savjeta o hrani koja podržava imunološki sistem, ali istinska imunološka podrška dolazi iz uravnoteženog pristupa. Naš glavni centar imunološkog sistema su naša crijeva, gdje raznolik skup bakterija, uključujući probiotike, igra ključnu ulogu.

BioGaia Limosilactobacillus reuteri Protectis nije bilo koji probiotik. Ističe se zbog svoje opsežne naučne podrške, sa 266 studija koje dokazuju njegovu efikasnost i sigurnost. Ovaj specifičan probiotički soj posebno je značajan zbog svoje značajne naučne važnosti, te je redovno zastupljen u medicinskim časopisima.

Uravnotežena ishrana, uravnotežen imunitet

Uravnotežena ishrana je ključna za očuvanje normalne funkcije imunološkog sistema. Tu se pojavljuju svakodnevne prehrambene navike.

Generalno, važno je osigurati da vaša ishrana bude raznovrsna i da sadrži niz vitamina, minerala (posebno vitamina A, B6, B9 (ili folne kiseline), C, D, E, željezo, cink, selen i bakar) i dosta vode. To znači jesti povrće, voće, nemasne proteine i cjelovite žitarice i koristiti zdrava ulja poput maslinovog ili uljane repice. Osim toga, uključivanje BioGaia probiotika, posebno patentiranih Limosilactobacillus reuteri Protectis, može značajno koristiti vašem probavnom zdravlju. Ovi probiotici nisu samo učinkoviti, već su i sigurni zbog svog ljudskog porijekla, što ih čini preferiranim izborom kojem vjeruju pedijatri i roditelji.

Svakodnevni unos vitamina D, koji također doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sistema, je različit. Poznat kao vitamin sunca, najbolji prirodni izvor vitamina D je sunčeva svjetlost. Nažalost, to je često nedovoljno tokom zimskih mjeseci. Zbog toga može biti korisno potražiti dodatke ishrani kao što su BioGaia Protectis Baby kapi sa vitaminom D3 za najmlađe ili BioGaia Protectis tablete za žvakanje sa vitaminom D3 za ostale članove porodice.

Dopunjena mikrobiota crijeva

Osim sastojaka za izgradnju imuniteta, u prehranu vrijedi uključiti i prebiotike i probiotike kako bi vaša crijeva dobila pravu količinu vrijednih bakterija.

  • Prebiotici su neprobavljivi sastojci hrane koji hrane i održavaju kolonije crijevnih bakterija zdravima. Uključuju hranu bogatu vlaknima i oligosaharide, kao što su luk, bijeli luk, prasa i banane.
  • Probiotici su "živi mikroorganizmi koji, kada se primjenjuju u odgovarajućim količinama, daju zdravstvenu korist domaćinu". Probiotici se mogu dobiti iz hrane sa živim aktivnim kulturama (kefir, jogurt, fermentirano povrće, kiseli kupus, kombucha). Fermentirano povrće posebno su vrijedni dodaci zimskoj prehrani kada je pristup svježem voću i povrću ograničen. Međutim, u našem svijetu koji se brzo kreće, konzumacija ove hrane možda neće biti dovoljno visoka. Razmislite o dodavanju BioGaia probiotika koji mogu pomoći nadopuniti vašu prehranu bakterijama mliječne kiseline.

Mnoge namirnice pružaju višestruke prednosti, a kao što je već spomenuto, ključ je održati izbor bogatim. Odličan izbor za zimski period su supe. Lako ih je napraviti, zagrijati, osigurati puno hranjivih tvari u jednom obroku i mogu se brzo prilagoditi vašim mališanima. Iako su supe fantastične, imamo još jedan savjet.

Zdrava hrana također može napraviti ukusnu poslasticu. Probajte, na primjer, supu od iskuhanih kostiju s toplom čokoladom. Ne odbijajte prije nego što probate. Isplati se!

Supa od iskuhanih kostiju s toplom čokoladom

4 porcije

Sastojci

  •  2 šolje čiste supe od iskuhanih kostiju (najkorisnija je ona napravljena od više vrsta kostiju, bez povrća i samo prstohvat soli)
  •  2 šolje punomasnog mlijeka
  •  3 – 4 manje kašike sirovog kakao praha
  • Približno 4 manje kašike meda (vrlo individualno; prilagodite po potrebi)
  • Po želji, 2 manje kašike cimeta, 1/4 manje kašike kardamona ili 1 manja kašika ekstrakta vanilije

Uputa za pripremu

  1. Zagrijte supu od iskuhanih kostiju i mlijeko na štednjaku da proključa.
  2. Dodajte kakao prah, med i začine po vašem izboru.
  3. Izmiksajte štapnim mikserom, probajte, po potrebi dodajte još meda ili više začina, ponovno umutite i poslužite.

Uživajte u ovoj hranjivoj zimskoj poslastici i ne zaboravite uključiti BioGaia probiotike u svoju prehranu za dodatnu imunološku podršku.
 

BIOGAIA PROIZVODE MOŽETE KUPITI OVDJE

posts_form

Prijava