<

Imunološki sistem – naš odbrambeni sistem koji radi 24/7

U našim se tijelima složi sistem složenih mehanizama koji ih brane od vanjskih agensa s kojima svakodnevno dolaze u kontakt. Oni pružaju 24-satnu zaštitu bez obzira na to što radimo - 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici. Zajedno ovaj sistem odbrane i nadzora poznat je kao imunološki sistem.

Šta je imunološki sistem?

Prve barijere s kojima se potencijalni uljezi susreću su koža koja čini neprobojni sloj i sluznica nosa i grla, mokraćnog mjehura i genitalija koje sadrže imunološke ćelije kako bi spriječile vezivanje mikroba. Zajedno s brojnim imunološkim ćelijama koje se neselektivno bore protiv stranih organizama, one čine nespecifični imunološki sistem. Uprkos svojoj efikasnosti, neki se i dalje probijaju kroz ove prve prepreke, što je mjesto gdje naš visoko inteligentni specifični imunološki sistem stupa na snagu. 

Specifični imunološki sistem može pohraniti informacije o uljezima i stranim organizmima s kojima se već susreo u imunološkoj memoriji. Na ovaj način, kada se tijelo ponovo suoči s njima, njegova vojska pomoćnih T-ćelija i citotoksičnih T-ćelija spremna je za nekoliko minuta i zna šta treba učiniti da se efikasno bori s njima. Sveukupno, oko 80% naših imunoloških ćelija nalazi se u probavnom traktu, što znači da crijeva igraju ključnu ulogu u djelotvornosti imunološkog odgovora.

Šta može uticati na moj imunološki sistem?

Kao i mnogi naši tjelesni sistemi, imunološki sistem postoji u osjetljivoj ravnoteži, a naš način života može imati značajan učinak. Evo nekoliko ključnih faktora koji mogu uzeti danak u vašoj imunološkoj funkciji.

Stres - Rokovi, putovanje na posao, finansije, kućni poslovi, socijalni život. U užurbanim životima koje danas vodimo, lako se naći u stalnom stanju stresa. Stres utiče na vaše tijelo i oslobađa hormone stresa kao što je kortizol, koji potiskuje učinkovitost imunološkog sistema. Nadalje, stres može negativno uticati na crijeva, stanište većine naših imunoloških ćelija.

Nedostatak sna - Nedovoljno sna također može dovesti do viših razina određenih hormona stresa, za koje se pokazalo da ometaju sposobnost tijela da se bori. Premalo sna također znači da tijelo nema dovoljno vremena za sve važne procese regeneracije tokom noći.

Način prehrane - Ne samo da neuravnotežena prehrana znači da tijelo možda ne dobiva vitamine i minerale potrebne za normalnu imunološku funkciju, već može uticati i na mikrobiotu crijeva. Jedenje puno rafinirane, prerađene hrane može smanjiti raznolikost bakterija, što je povezano s homeostazom organizma. Homeostaza je tendencija održavanja stabilne unutrašnje sredine u organizmu.

Previše ili nedovoljno vježbe? – S jedne strane, nedostatak vježbanja može ograničiti funkciju imunološkog sistema i kratkoročno i dugoročno. S druge strane, prekomjerna tjelovježba ili pretreniranost bez dovoljne regeneracije mogu dovesti do viška hormona stresa, što može ometati imunološki odgovor tijela.

Koliko je jak vaš imunitet? Kako prepoznati znakove koje vam šalje imunološki sistem? Saznajte više o signalima vašeg imunološkog sistema

Ali kako znati radi li vaš imunološki sistem prilično dobro kao što bi trebao ili mogao biti? Obratite pažnju na sljedeće znakove:

Iritacija- Da li primijetili da se u posljednje vrijeme osjećate više pod stresom? To bi mogao biti nagovještaj vašeg tijela da je vaš imunološki sistem pod pritiskom i da bi mu dobro došla mala pomoć.

Umor - Osjećate li se umorno unatoč dovoljnom spavanju? Ako vaš imunološki sistem mora raditi više nego inače, to će sigurno biti vidljivo u nivou vaše energije.

Alergije - Da li su se iznenada pojavile stare alergije ili možda nove? Koliko dobro vaše tijelo može podnijeti alergene uveliko utiče na učinkovitost vašeg imunološkog sistema.

Sporija regeneracija - Sposobnost vašeg tijela da se regeneriše oslanja se na imunološke ćelije tako da prenapregnuti imunološki sistem može usporiti vrijeme regeneracije.

Što možete učiniti kako bi ojačali smoj imunološki sistem? Pružite ruku pomoći svom imunološkom sustavu

Srećom, postoji mnogo načina kako možete podržati svoj imunološki sistem s nekoliko malih promjena načina života.

Bakterije mliječne kiseline

Probavni i imunološki sistem usko su povezani, pa je održavanje crijevnih bakterija sretnim izvrstan način za brigu o crijevima - staništu mikrobiote crijeva - koja čini 80% cjelokupnog imunološkog sistema. Istraživanja su pokazala da dodavanje dodatnih bakterijama mliječne kiseline u vašu dnevnu rutinu može pozitivno uticati na mikrobiotu crijeva. Proizvodi BioGaia sadrže dobro istraženi soj Limosilactobacillus reuteri Protectis, koji se pokazao sigurnim i za djecu i za odrasle.

Tjelovježba

Redovna umjerena tjelovježba može pomoći u smanjenju stresa, omogućujući vašem imunološkom sistemu da nastavi sa svojim radom. Ako ga možete vježbati na svježem zraku, još bolje! Možete pokrenuti cirkulaciju i održavati dovoljno vlage u sluznici.

Unos dovoljno tečnost

Kada je vaše tijelo dobro hidratizirano, može se u potpunosti usredotočiti na odbranu od neželjenih uljeza. Voda doprinosi održavanju normalnih fizičkih i kognitivnih funkcija. Također pridonosi održavanju normalne regulacije tjelesne temperature.

Nadalje, to također pomaže probavi i održava sluznicu vlažnom - bitan dio odbrane vašeg tijela.

Uzimajte vitamine

Uravnotežena ishrana puna svežeg, sezonskog voća i povrća osigurat će vašem tijelu vitamine i minerale za snažan imunološki sistem. Međutim, postoji jedan ključni vitamin koji se nalazi samo u ograničenom broju namirnica, vitaminu D. Naše tijelo može da zadovolji većinu svojih potreba za vitaminom D tokom izlaganja suncu. Pošto ovo može biti teško izvodivo tokom zimskih mjeseci, preporučuje se uzimati suplemente. Jedna ili dvije tablete za žvakanje BioGaia Protectis sa vitaminom D sadrže 10 μg vitamina D3, koji će vam sigurno pomoći da svakodnevno unesete dovoljno vitamina D!
 

BIOGAIA PROIZVODE MOŽETE KUPITI OVDJE

posts_form

Prijava