<

Dinamika imuniteta bebe i majke u trudnoći i poslije

Trudnoća i putovanje do majčinstva koje započinje s njom nevjerojatna su iskustva puna uzbuđenja i nepredvidivih promjena. Budući da se veliki dio tih promjena događa unutar vašeg tijela, održavanje uravnotežene mikrobiote crijeva i normalnog imunološkog sistema postaje presudno. Stvaranje i razvoj novog života ipak nije tako jednostavan proces.

Vjerujte svojim crijevima i podržite njihovu mikrobiotu.

Milioni bakterija koje stvaraju mikrobiotu crijeva koloniziraju vaša crijeva. Neke se bakterije obično nazivaju “dobrima”, a neke se nazivaju “lošima”. Ipak, ravnoteža se ne može dogoditi bez dvije strane. Uravnotežena i raznolika mikrobiota crijeva neophodna je za održavanje probave i apsorpcije hranjivih tvari u dobroj formi i podupiranje imunološkog sistema.

Tokom trudnoće, vaše tijelo je izloženo hormonalnim usponima i padovima, prehrambene potrebe se povećavaju, a vaša mikrobiota se mijenja. Neravnoteža crijevne mikrobiote često rezultira probavnom nelagodom, zatvorom i nadutošću. Pijenje puno vode, raznolika prehrana s puno voća i povrća te lagana tjelovježba poput hodanja ovdje mogu dosta dobrog doprinijeti. Usput se sjetite i bakterija. Uključivanje jogurta, kefira, kiselog kupusa ili druge fermentirane hrane može pomoći u hranjenju mikrobiote. Također možete razmotriti dodavanje probiotičkih bakterija kao što su BioGaia Protectis tablete za žvakanje, koje sadrže vrijedne bakterije ljudskog porijekla koje nadopunjuju vašu mikrobiotu.

Mikrobiota crijeva i imunološki sistem

Imunološki sistem je vrlo složena mreža nekoliko odbrambenih centara raširenih po cijelom tijelu. Sa do 80% svih imunoloških ćelija, najveći imunološki centar ne može se naći nigdje drugdje nego u crijevima.

Nadalje, imunološki sistem djeluje na dva nivoa.

  • Specifičan imunološki sistem može se nazvati i adaptivnim ili ciljanim imunološkim sistemom. To znači da se odbrambeni mehanizmi stiču postupno tokom godina kad god je tijelo izloženo potencijalnim patogenima.
  • S druge strane, nespecifični imunološki sistem nema imunološko pamćenje, pruža opštu zaštitu i već postoji po samom rođenju.

Veza između majke i bebe

Stručnjaci se slažu da su prvih 1000 dana života od začeća od vitalnog značaja za razvoj imunološkog sistema. Nespecifični imunološki sistem vaše bebe razvija se već u maternici. Nedavne studije također su pokazale da antitijela možete prenijeti na svoju bebu putem posteljice. On ili ona oslanjat će se na ta antitijela i urođeni imunitet kroz prva 3 mjeseca života dok njihov specifični imunološki sistem ne preuzme primat.

Iako se čini da specifični imunitet ne djeluje od početka, istina je suprotna. Specifični imunitet zauzet je učenjem, izgradnjom antitijela i pohranjivanjem svih informacija u imunološku memoriju. Uz to, imunitet usko sarađuje s mikrobiotom crijeva novorođenčeta.

Crijevna flora počinje se razvijati po rođenju i dalje. U trenutku poroda, mamina uravnotežena mikrobiota crijeva igra ključnu ulogu. Djeca rođena vaginalnim putem primaju dozu korisnih bakterija iz majčinog rodnog kanala. Bakterije odmah koloniziraju bebu, dajući joj malo početnog poticaja. Bebe rođene carskim rezom ne izlažu se ovoj početnoj dozi vaginalnih bakterija. Istraživanja su potvrdila da su raznolikost mikrobiote crijeva i stope kolonizacije novorođenčadi rođenim carskim rezom općenito niže. Sve to utiče u kasnijoj imunološkoj funkciji, probavi, apsorpciji hranjivih tvari i ukupnom riziku od nekih zdravstvenih stanja.

Do sada vam je vjerovatno već pala na pamet misao da, posebno za dojenčad rođena carskim rezom, dopuna mikrobiote crijeva može biti dobra ideja.

Pravi probiotik za vas i vašu bebu

Istina je da se sve bakterije koje se nazivaju probiotici ne ponašaju jednako u tijelu. Probiotički soj BioGaia proizvoda, Limosilactobacillus reuteri Protectis, jedan je od najistraženijih probiotičkih bakterija, posebno važan u kolonizaciji i njenoj postojanosti u crijevima. Zahvaljujući više od 260 kliničkih studija, dokazano je da je učinkovit u nadopunjavanju mikrobiote crijeva i potpuno siguran i za djecu i za odrasle.

Prilikom odabira BioGaia kapi za novorođenče, obratite pažnju na izbor kapi. Postoje dvije varijante. Tokom zime toplo preporučujemo BioGaia Protectis kapi za bebe s vitaminom D. Osim dodatka crijevne mikrobiote s L. Reuteri (DSM 17938), vaša beba će dobiti dozu vitamina D koji je potreban za normalan rast i razvoj kostiju i normalnu funkciju imuniteta.

I za vas postoji nekoliko opcija. To su BioGaia Protectis tablete za žvakanje i BioGaia Protectis tablete za žvakanje s vitaminom D. Ovdje vrijede savjeti koje smo već naveli za vaše mališane. Gotovo je nemoguće dobiti dovoljnu dozu vitamina D zimi od izlaganja suncu. Međutim, želite biti sigurni da ćete iskoristiti njegovu dobit. Kod odraslih podržava normalnu funkciju imunološkog sistema i potiče održavanje normalnih mišića i kostiju.
 

BIOGAIA PROIZVODE MOŽETE KUPITI OVDJE

posts_form

Prijava