<

Crijevna mikrobiota - Mali veliki svemir u vašoj bebi

Mikroorganizmi su naši životni saputnici, igraju ključnu ulogu u našem cjelokupnom zdravlju. U ovom ćemo se članku usredotočiti na ulogu endogenih mikroorganizama u životu vašeg djeteta, ponovo uspostaviti vašu percepciju o njima i dati vam nekoliko savjeta o podršci normalnom razvoju mikrobiote crijeva kod vašeg djeteta.

Zašto je mikrobiota crijeva važna?

Uz podršku triliona mikroorganizama (bakterija, virusa, gljivica) koji žive u njemu, vaš probavni sistem obavlja mnoge procese bitne za zdravlje. Bakterije koje pripadaju hiljadama vrsta, i dobrih i loših ili potencijalno štetnih, žive u uravnoteženoj simbiozi i stvaraju mikrobiotu crijeva.

Uravnotežena i raznolika mikrobiota preduslov je za zdrava crijeva, cjelokupno zdravlje i snagu odgovora vašeg imunološkog sistema.

Pojam zdravlje crijeva označava zdravlje i funkcionalnost cijelog probavnog sistema. Uključuje održavanje uravnotežene mikrobiote crijeva, učinkovitu apsorpciju hranjivih tvari i održavanje jake crijevne barijere.

Osim mikrobiote crijeva, vaša crijeva također primaju do 80 % svih imunoloških ćelija, što ga čini središtem cijelog imunološkog sistema. Mikrobiota crijeva reguliše intenzitet imunološkog odgovora. To može ispravno učiniti samo ako su dobre i loše bakterije uravnotežene. Ravnoteža mikrobiote crijeva važna je za zdravlje, posebno probavu i odgovarajući imunološki odgovor.

Razvoj mikrobiote crijeva kod beba

Kada vaša beba dođe na svijet, njihova mikrobiota crijeva i imunološki sistem se tek počinju uspostavljati. Prvih 1000 dana, počevši od dana začeća, temeljni su za uspostavljanje robusne i raznolike mikrobiote crijeva i snažnog imunološkog sistema. Ova rana faza postavlja osnov za mikrobiotu odraslog života i sve zdravstvene prednosti koje dolaze s njom.

Prva mikrobna kolonizacija crijeva događa se tokom rođenja kada dijete dobije dozu mikroorganizama iz majčinog rodnog kanala. Mikrobiota crijeva djeteta zatim nastavlja sazrijevati s djetetom. Djeca rođena carskim rezom, međutim, ne primaju istu početnu dozu mikroorganizama, a raznolikost njihove crijevne mikrobiote dokazano je općenito niža. Stoga podržavanje razvoja mikrobiote crijeva kod beba rođenih carskim rezom postaje još važnije. Dobar način za to je dodavanje probiotika u ishranu.

Probiotički soj je važan

Izbor na tržištu može biti neodoljiv, a nemaju svi dostupni probiotici isti potencijal kolonizacije. Limosilactobacillus reuteri Protectis, naš herojski soj, leži u klinički najistraženijim probioticima, posebno vrijednim u kolonizaciji i njegovoj postojanosti u crijevima. Više od 260 kliničkih studija dokazalo je da je ovaj probiotički soj BioGaia savršeno siguran i za djecu i za odrasle zbog svog ljudskog porijekla, što ih čini omiljenim izborom kojem vjeruju i roditelji i pedijatri.

BioGaia Protectis Baby probiotičke kapi su sigurne za dojenčad od prvog dana života i mogu se dati na kašičicu ili dodati hrani ili piću. Samo 5 kapi dnevno dat će vašoj bebi preporučenu dnevnu dozu od 100 miliona živih bakterija Limosilactobacillus reuteri.

BioGaia Protectis Baby kapi s vitaminom D dodatno nadopunjuju dnevni unos vitamina D, koji je potreban za normalan rast i razvoj kostiju i normalnu funkciju imuniteta kod djece. Da napomenemo još jednom, BioGaia probiotičke kapi su sigurne za bebe od prvog dana života.

Kako da podržite zdravlje crijeva vaše bebe?

Osim već spomenutog načina poroda, drugi bitni elementi mogu potaknuti razvoj mikrobiote crijeva, imunološku funkciju i cjelokupno zdravlje kod vaše bebe. Evo nekih od njih:

Dojenje u poređenju sa zamjenskom formulom
Majčino mlijeko vitalni je izvor dobrih bakterija i hranjivih tvari za vašu bebu. Njegov se sastav vremenom mijenja kako bi zadovoljio prehrambene potrebe vašeg djeteta.

Uravnotežena prehrana
Kada dođe vrijeme i vaša beba počne jesti čvrstu hranu, potrebna je uravnotežena prehrana sastavljena od sezonskog voća i povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina kako bi se održao unos hranjivih tvari i osigurala normalna funkcija crijeva.

Aktivnosti van kuće
Obilje kretanja na svježem zraku i suncu jača imunološki sistem i pomaže u ublažavanju stresa.

Dobar san i podnevni odmor
Dovoljno sna i pauza tokom dana neophodni su za razvoj djeteta i nude bezbroj zdravstvenih prednosti.

Dok nastojite pružiti svom djetetu najbolje, imajte na umu da pripazite i na sebe. Nedostatak sna, nedostatak vremena za sebe, prehrambene pogreške i druge manje pogreške savršeno su normalne u majčinstvu, ali se mogu odraziti na poremećaj mikrobiote crijeva i slične zdravstvene probleme. Ne dopustite da se to dogodi uz pomoć BioGaia Protectis tableta za žvakanje sa vitaminom D. Sadrže žive bakterije Limosilactobacillus reuteri Protectis koje nadopunjuju vašu crijevnu floru i vitamin D kako bi podržali vašu imunološku funkciju. I zapamtite, nema sretne bebe bez sretne mame.
 

BIOGAIA PROIZVODE MOŽETE KUPITI OVDJE

posts_form

Prijava